środa, 20 maja 2015

KARMELIZOWANE TOFU W SOSIE Z BIAŁYMI SZPARAGAMI



Dzisiejsza propozycja to jedno z moich ulubionych dań tuż po tofu tikka masala. Finezyjny, aksamitny   i aromatyczny sos z mleka kokosowego a w nim zatopione białe kruche szparagi z kawałkami chrupiącego tofu. Całość przyprawiona miso, trawą cytrynową, czosnkiem, aromatyczną kozieradką i sokiem z limonki.

Danie podaję na ciepło, najczęściej z ryżem basmati lub jaśminowym, delikatnie posypane kolendrą.

Składniki na dwie porcje:

250 g miękkiego sera tofu
400 ml mleka kokosowego
200 g białych szparagów
1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (może być suszona)
1/2 łyżeczki kozieradki
1 łyżka pasty miso
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
sok z połowy limonki
sól i chili do smaku
garść posiekanej kolendry
1 łyżeczka mąki kukurydzianej


marynata do tofu:

2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru

Sposób przygotowania:

1. W moździerzu utrzeć dokładnie imbir, czosnek i miso, dodać sos melasę i dokładnie wymieszać.
2. Gotową marynatą polać pokrojone w kostkę tofu, wymieszać tak, aby pokryła dokładnie tofu, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
3. Nagrzać piekarnik do 200 C. Tofu przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec aż się zarumieni (około 30-40 minut).
4. Szparagi obrać, pokroić, zalać niewielką ilością wody (około 1 cm nad powierzchnię) i ugotować.
5. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać posiekane czosnek oraz cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
6. Wlać ugotowane szparagi razem z wodą, dodać mleko kokosowe, trawę cytrynową, miso i łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1/4 szklanki zimnej wody. Całość zagotować.
7. Na koniec dodać upieczone tofu, sok z limonki, chili, świeżą kolendrę i doprawić solą w razie potrzeby. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Jestem pewna, ze każdy kto spróbuje tej potrawy zakocha sie w jej smaku- ja na pewno, najlepsze aromaty i produkty w jednym <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję aromat tego dania przez te zdjęcia, dosłownie! Muszę jeszcze spróbować białych szparagów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, naprawdę rewelacyjne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione z paroma modyfikacjami, ponieważ nie miałam miso (zastąpiłam sosem sojowym). Bardzo ciekawe danie, polecam wielbicielom kremowych klimatów :)

    OdpowiedzUsuń