piątek, 6 lutego 2015

BANANOWE PURI



Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i aby tradycji stało się zadość, należałoby uczcić ten dzień przygotowując coś specjalnego. W tym roku zrezygnowałam ze smażenia pączków i faworków, które tradycyjnie od wielu lat były obecne w tłusty czwartek na moim stole. Tym razem postawiłam na przysmak kuchni indyjskiej -  bananowe puri. Proste w przygotowaniu smaczne i aromatyczne. Zapraszam !


Składniki:

2 dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka  oliwy
3 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta kardamonu
szczypta soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Banany obrać i rozdrobnić w misce widelcem, wlać olej, dodać cukier, mielone migdały, mąkę, kardamon, sól. Wszystko dokładnie połączyć i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. Następnie ciasto rozwałkować na grubość  2-3 milimetrów. Przy użyciu szklanki lub literatki wykrawać krążki i smażyć na gorącym oleju z obu stron  na złoty kolor.


13 komentarzy:

  1. ..szkoda, że nie jadam glutenu...bo bym takie piękności wykonała...
    Pozdrowienia:***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć spokojnie mąki z ciecierzycy :) Wychodzą również bardzo smaczne :) Pozdrawiam :***

      Usuń
    2. Dobry pomysł!:) Dziękuję:)

      Usuń
  2. ale świetny i niespotykany przepis!
    zapraszam - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! Nigdy o takim czymś nie słyszała, ale coś czuję, że by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis bardzo prosty- wypróbuj ! :)

      Usuń
  4. wow, zaskoczył mnie ten przepis - puri wygląda przepysznie, więc jestem pewna, że i smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę smaczne ! Najbardziej lubię świeżo smażone jeszcze cieplutkie :)

      Usuń
  5. Przepis bardzo mi się podoba, a puri wygląda smakowicie :) Nie przepadam za smażonymi rzeczami, ale nie pogardziłabym kilkoma sztukami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tej porze roku uwielbiam właśnie takie tłuste i kaloryczne słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń