sobota, 30 grudnia 2017

WEGAŃSKIE BANOFFEE PIE



Kochani, z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was prawdziwy smakołyk, popularny angielski deser banoffee pie w zdrowej, wegańskiej wersji, z odrobiną świątecznych aromatów takich jak cynamon i kardamon.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczny.
Połączenie bananów, wegańskiego karmelu, wykonanego z daktyli, masła orzechowego i odrobiny soli jest po prostu obłędny.
Jak by tego było mało całość wykończona jest grubą, puszystą warstwą smakowitej kokosowej bitej śmietany.
Zapraszam do degustacji!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:


Na spód:

200 g ciastek pełnoziarnistych typu degistive
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Ponadto:

3 średniej wielkości dojrzałe banany
sok z połowy limonki
1,5 szklanki daktyli
2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego


Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłym mlekiem i odstawić na pół godziny.
Ciastka rozdrobnić, dodać olej kokosowy, przyprawę piernikową i dokładnie połączyć.
 Gotową masę równomiernie rozprowadzić na dnie tortownicy.
Daktyle zblendowąć z mlekiem, odłożyć 1/3 porcji a do pozostałej części dodać sól, masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.
Mleko kokosowe (tylko gęstą część) przełożyć do miski i za pomocą miksera delikatnie ubić na puch stopniowo dodając 1/3 porcji zmiksowanych daktyli.
Banany obrać, pokroić na plasterki następnie ułożyć na zakładkę na wcześniej przygotowanym spodzie i skropić sokiem z limonki.
Na banany wyłożyć masę karmelową, a następnie śmietanę kokosową
Aby deser dobrze się przegryzł najlepiej pozostawić go w lodówce na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz