sobota, 16 grudnia 2017

GRYCZANE ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA



Do świąt pozostało już naprawdę niewiele czasu!
Na przygotowanie prawdziwych pierników jest już trochę za późno.
Zawsze jednak jest alternatywa - możemy przygotować smaczne korzenne ciasteczka, które po upieczeniu ozdobione królewskim lukrem pięknie będą się prezentowały na świątecznym stole lub choince.
Ciasteczka wykonałam z mąki gryczanej więc nie zawierają glutenu, natomiast cukier zastąpiłam daktylami. 
Jakby tego było mało są jeszcze wyjątkowo smaczne!
Po upieczeniu przechowywane w szczelnym pojemniku na długo zachowują smak i aromat.


Składniki:

2,5 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki daktyli
woda lub mleko roślinne do namoczenia daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli


Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłym mlekiem roślinnym lub wodą, tak aby były całkowicie przykryte i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika i dokładnie połączyć.
Namoczone daktyle zblendować, dodać do mąki razem z olejem kokosowym i wyrobić.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Następnie na stolnicy rozsypać nieco maki i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm.
Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz