Do świąt pozostało już
naprawdę niewiele czasu!
Na przygotowanie
prawdziwych pierników jest już trochę za późno.
Zawsze jednak jest
alternatywa - możemy przygotować smaczne korzenne ciasteczka, które
po upieczeniu ozdobione królewskim lukrem pięknie będą się
prezentowały na świątecznym stole lub choince.
Ciasteczka wykonałam z
mąki gryczanej więc nie zawierają glutenu, natomiast cukier zastąpiłam daktylami.
Jakby tego było mało są jeszcze wyjątkowo smaczne!
Po upieczeniu
przechowywane w szczelnym pojemniku na długo zachowują smak i
aromat.
Składniki:
2,5 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki daktyli
woda lub mleko roślinne
do namoczenia daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy
piernikowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłym
mlekiem roślinnym lub wodą, tak aby były całkowicie
przykryte i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski,
dodać proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika i dokładnie połączyć.
Namoczone daktyle
zblendować, dodać do mąki razem z olejem kokosowym i wyrobić.
Ciasto odstawić na 10
minut.
Następnie na stolnicy
rozsypać nieco maki i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm.
Foremkami wycinać
ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz