Z okazji Mikołajek
przygotowałam dla Was smaczny marcepanowy torcik w lustrzanej
polewie!
Choć samo przygotowanie
deseru nie należy do skomplikowanych, to kwestia dekoracji tego typu
polewą jest zdecydowanie trudniejsza.
W
kontakcie z mrożoną masą szybko gęstnieje i zastyga.
Na równych
powierzchniach rozprowadza się łatwo, więcej problemu przysparza
dekoracja słodkości o nietypowych kształtach.
Polecam zdecydowanie do ciast i deserów o prostej formie.
Torcik smakuje
wyśmienicie, ma delikatną i aksamitną strukturę, łatwo się
kroi.
Możecie go przygotować
także w okrągłej tortownicy (co
zdecydowanie uatwi zadanie)
na kruchym spodzie i wówczas oblać lustrzaną polewą lub po prostu
czekoladą.
Składniki:
200 g masy marcepanowej
1,5 szklanki mleka
migdałowego
2 łyżeczki agaru
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Mleko (1
szklankę) przelać do garnka, dodać
pokruszony marcepan i rozpuszczone w pozostałej 1/2 szklanki mleka 2
łyżeczki agaru.
Zmiksować za pomącą blendera a następnie zagotować, na końcu dodać ekstrakt waniliowy.
Lekko przestudzoną masę
przelać do foremki (użyłam silikonowej w
kształcie choinki o pojemności 700 ml)
Możecie również, tak
jak widać na zdjęciu, do środka włożyć kawałek biszkoptu.
Wówczas należy wylać
połowę masy, umieścić biszkopt i na wierzch wylać resztę masy.
Foremkę wstawić
do zamrażarki do całkowitego stężenia na ok.2,5h.
Po tym czasie wyjąć z
foremki, umieścić na kratce i polać równomiernie polewą.
Lustrzana polewa:
50 ml wody
100 g glukozy
100 g cukru
100 g białej czekolady
65 g mleka skondensowanego
5 g agaru
kilka kropel zielonego
barwnika
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę,
glukozę, cukier i agar,
połączyć i zagotować.
połączyć i zagotować.
Gotować do momentu, aż
płyn osiągnie temperaturę dokładnie 103 C.
Następnie dodać mleko
skondensowane i białą czekoladę połamaną na kawałki.
Całość dokładnie
połączyć.
Na koniec dodać kilka
kropel zielonego barwnika i dokładnie połączyć do uzyskania jednolitego
koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz