środa, 6 grudnia 2017

MARCEPANOWY TORCIK



Z okazji Mikołajek przygotowałam dla Was smaczny marcepanowy torcik w lustrzanej polewie!
Choć samo przygotowanie deseru nie należy do skomplikowanych, to kwestia dekoracji tego typu polewą  jest zdecydowanie trudniejsza.
W kontakcie z mrożoną masą szybko gęstnieje i zastyga.
Na równych powierzchniach rozprowadza się łatwo, więcej problemu przysparza dekoracja słodkości o nietypowych kształtach.
  Polecam  zdecydowanie do ciast i deserów o prostej formie.
Torcik smakuje wyśmienicie, ma delikatną i aksamitną strukturę, łatwo się kroi.
Możecie go przygotować także w okrągłej tortownicy (co zdecydowanie uatwi zadanie) na kruchym spodzie i wówczas oblać lustrzaną polewą lub po prostu czekoladą.


Składniki:

200 g masy marcepanowej
1,5 szklanki mleka migdałowego
2 łyżeczki agaru
ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Mleko (1 szklankę) przelać do garnka, dodać pokruszony marcepan i rozpuszczone w pozostałej 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki agaru.
Zmiksować za pomącą blendera a następnie zagotować, na końcu dodać ekstrakt waniliowy.
Lekko przestudzoną masę przelać do foremki (użyłam silikonowej w kształcie choinki o pojemności 700 ml)
Możecie również, tak jak widać na zdjęciu, do środka włożyć kawałek biszkoptu.
Wówczas należy wylać połowę masy, umieścić biszkopt i na wierzch wylać resztę masy.
Foremkę wstawić do zamrażarki do całkowitego stężenia na ok.2,5h.
Po tym czasie wyjąć z foremki, umieścić na kratce i polać równomiernie polewą.


Lustrzana polewa:

50 ml wody
100 g glukozy
100 g cukru
100 g białej czekolady
65 g mleka skondensowanego
5 g agaru
kilka kropel zielonego barwnika

Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę, glukozę, cukier i agar,
 połączyć i zagotować.
Gotować do momentu, aż płyn osiągnie temperaturę dokładnie 103 C.
Następnie dodać mleko skondensowane i białą czekoladę połamaną na kawałki.
Całość dokładnie połączyć.
Na koniec dodać kilka kropel zielonego barwnika i dokładnie połączyć do uzyskania jednolitego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz