niedziela, 10 grudnia 2017

MUFFINY MANDARYNKOWE Z NADZIENIEM MARCEPANOWYM



Moi drodzy!
Dzisiaj nie będę się za dużo rozpisywać, przepis na wegańskie, bezglutenowe i do tego bardzo, bardzo smaczne mandarynkowe muffiny jest po prostu wyjątkowy.
Żeby się o tym przekonać najlepiej nie traćcie czasu i jak najszybciej zabierzcie się za pieczenie!
Zapraszam!!!


Składniki:

na 12 sztuk

2 szklanki maki gryczanej
1 banan
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki daktyli
sok z 4 mandarynek
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g marcepanu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Polewa:

100 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu sojowego o naturalnym smaku
Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki jogurtu i energicznie połączyć.


Przygotowanie:

Daktyle zalać letnim mlekiem i odstawić
W misce połączyć suche składniki mąkę, proszek, sodę, cynamon, sól
Do kielicha blendera wrzucić pokrojonego banana, dodać namoczone daktyle razem z mlekiem,sok z mandarynek, olej kokosowy, całość dokładnie zblendować.
Następnie dodać suche składniki i jeszcze raz dokładnie połączyć.
Gotowym ciastem napełnić papilotki średniej wielkości do 3/4 wysokości.
Marcepan pokroić i umieścić po jednym kawałku na środku każdej surowej muffiny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 35 minut.
Przestudzone muffiny polać polewą z białej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz