Moi drodzy!
Dzisiaj
nie będę się za dużo rozpisywać,
przepis na wegańskie, bezglutenowe i do tego bardzo, bardzo smaczne
mandarynkowe muffiny jest po prostu wyjątkowy.
Żeby się o tym przekonać
najlepiej nie traćcie czasu i jak najszybciej zabierzcie się za
pieczenie!
Zapraszam!!!
Składniki:
na 12 sztuk
2 szklanki maki gryczanej
1 banan
1 szklanka mleka
roślinnego
1/2 szklanki daktyli
sok z 4 mandarynek
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g marcepanu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
Polewa:
100 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu sojowego
o naturalnym smaku
Czekoladę roztopić w
kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki jogurtu i
energicznie połączyć.
Przygotowanie:
Daktyle zalać letnim
mlekiem i odstawić
W misce połączyć suche
składniki mąkę, proszek, sodę, cynamon, sól
Do kielicha blendera
wrzucić pokrojonego banana, dodać namoczone daktyle razem z
mlekiem,sok z mandarynek, olej kokosowy, całość dokładnie
zblendować.
Następnie dodać suche
składniki i jeszcze raz dokładnie połączyć.
Gotowym ciastem napełnić
papilotki średniej wielkości do 3/4 wysokości.
Marcepan pokroić i
umieścić po jednym kawałku na środku każdej surowej muffiny.
Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 C i piec 35 minut.
Przestudzone muffiny polać
polewą z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz