wtorek, 2 stycznia 2018

AROMATYCZNY DAL Z SUSZONEGO GROCHU



Moi drodzy, po świątecznych specjałach pora wrócić do normalności i zjeść talerz aromatycznej i pożywnej zupy (gwarantuję, że będzie smakować wyśmienicie!).
Grochowy dal, jak wszystkie potrawy tego typu, jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Wystarczą cztery składniki: suszony groch, cebula lub por, seler naciowy i opcjonalnie karczochy.
Wszystkie świeże składniki należy razem z przyprawami lekko podsmażyć, dodać wcześniej namoczony groch, całość zalać wodą lub rosołem warzywnym i ugotować.
Gotowy dal proponuję przed podaniem posypać natką świeżej kolendry i pokropić sokiem z cytryny.
Smacznego!


Składniki na 4 porcje:

1 szklanka suszonego grochu
1 por lub 2 średnie cebule
2 gałązki selera naciowego
4 szt. karczochów świeżych lub konserwowych
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
kilka ziaren kardamonu
2 łyżki oleju kokosowego


Przygotowanie:

Groch zalać wodą i pozostawić na kilka godzin.
Następnie przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą.
Wszystkie świeże składniki pokroić.
W garnku rozgrzać olej kokosowy i wsypać suche przyprawy, dodać liść laurowy i podsmażyć.
Dodać warzywa i groch.
Całość połączyć i dusić jeszcze ok. 5 minut.
Po tym czasie całość zalać 1,5 l wody lub rosołu warzywnego.
Gotować do momentu, aż groch będzie bardzo miękki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz