Moi drodzy, po
świątecznych specjałach pora wrócić do
normalności i zjeść talerz aromatycznej i pożywnej zupy
(gwarantuję, że będzie smakować wyśmienicie!).
Grochowy dal, jak
wszystkie potrawy tego typu, jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Wystarczą cztery
składniki: suszony groch, cebula lub por, seler naciowy i
opcjonalnie karczochy.
Wszystkie świeże
składniki należy razem z przyprawami
lekko podsmażyć, dodać wcześniej namoczony groch, całość zalać
wodą lub rosołem
warzywnym i ugotować.
Gotowy
dal proponuję przed podaniem posypać
natką świeżej kolendry i pokropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka suszonego
grochu
1 por lub 2 średnie
cebule
2 gałązki selera
naciowego
4 szt. karczochów świeżych lub konserwowych
1 liść laurowy
2 ziarna ziela
angielskiego
1/2 łyżeczki mielonych
ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego
kuminu
kilka ziaren kardamonu
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Groch zalać wodą i
pozostawić na kilka godzin.
Następnie przełożyć na
sitko i przepłukać pod bieżącą wodą.
Wszystkie świeże
składniki pokroić.
W garnku rozgrzać olej
kokosowy i wsypać suche przyprawy, dodać liść laurowy i
podsmażyć.
Dodać warzywa i groch.
Całość połączyć i
dusić jeszcze ok. 5 minut.
Po tym czasie całość
zalać 1,5 l wody lub rosołu warzywnego.
Gotować do momentu, aż
groch będzie bardzo miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz