niedziela, 14 stycznia 2018

SMAKOWITE WEGAŃSKIE EMPANADILLAS


Empanadas, empanadillas! Chrupiące, smakowite pierożki to zaraz po paelli jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni hiszpańskiej.
Typowe i bardzo popularne są tutaj empanadas gallegas de atun, czyli z tuńczykiem. Nie brakuje jednak również i tych z dodatkiem warzyw.
Najczęściej spotykane to te ze szpinakiem lub pomidorami.
Tutejsze gospodynie domowe maja swoje wypróbowane i sekretne przepisy na smaczne empanadas np. z karczochami lub z rzymską kapustą, typowe tylko dla danego pueblo czyli wioski.
W poszukiwaniu ciekawego smaku, tym razem postanowiłam zdać się na własną intuicję i przygotowałam nieco inne, odbiegające od standardów empanadas z suszonymi pomidorami, marchewką i aromatycznym oregano.
Pierożki pięknie się upiekły i wyszły bardzo smaczne.
Nadają się idealnie na drugie śniadanie zamiast na przykład tradycyjnych kanapek.
Zapraszam!


Składniki na 20 szt.:

Na ciasto:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:

150 g suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie olejowej)
200 g marchwi
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Z mąki, wody, oliwy, soli i gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut.
Marchew i cebulę obrać pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i marchew, suszoną paprykę i zioła.
Zmniejszyć ogień, podlać całość odrobiną wody (2-3 łyżki), przykryć i dusić warzywa do miękkości.
Następnie przestudzić, dodać posiekane pomidory i za pomocą blendera połączyć.
W razie potrzeby doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Napełnić każdy niewielką ilością farszu i starannie skleić.
Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch oliwą z oliwek i piec 30 min. w temperaturze 180 C.

1 komentarz: