Empanadas, empanadillas!
Chrupiące, smakowite pierożki to zaraz po paelli
jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni hiszpańskiej.
Typowe i bardzo popularne
są tutaj empanadas gallegas de atun, czyli z tuńczykiem. Nie
brakuje jednak również i tych z dodatkiem warzyw.
Najczęściej spotykane
to te ze szpinakiem lub pomidorami.
Tutejsze gospodynie domowe
maja swoje wypróbowane i sekretne przepisy na smaczne empanadas np.
z karczochami lub z rzymską kapustą, typowe tylko dla danego pueblo
czyli wioski.
W poszukiwaniu ciekawego
smaku, tym razem postanowiłam zdać się na własną intuicję i
przygotowałam nieco inne, odbiegające od standardów empanadas z
suszonymi pomidorami, marchewką i aromatycznym oregano.
Pierożki pięknie się
upiekły i wyszły bardzo smaczne.
Nadają
się idealnie na drugie śniadanie
zamiast na przykład tradycyjnych kanapek.
Zapraszam!
Składniki na 20 szt.:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta gałki
muszkatołowej
Nadzienie:
150 g suszonych pomidorów
(najlepiej w zalewie olejowej)
200 g marchwi
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki suszonej
papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego
oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z mąki, wody, oliwy, soli
i gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i odstawić na 20 minut.
Marchew i cebulę obrać
pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać cebulę i marchew, suszoną paprykę i zioła.
Zmniejszyć ogień, podlać
całość odrobiną wody (2-3
łyżki), przykryć i dusić warzywa do
miękkości.
Następnie przestudzić, dodać posiekane pomidory i
za pomocą blendera połączyć.
W razie potrzeby doprawić
solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto rozwałkować na
grubość 2 mm i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Napełnić każdy
niewielką ilością farszu i starannie skleić.
Gotowe ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch oliwą
z oliwek i piec 30 min. w temperaturze 180 C.
Wyglądają doskonale! :)
OdpowiedzUsuń