Dzisiejsza propozycja to
prawdziwy rarytas dla miłośników oryginalnych przepisów i
niecodziennych smaków.
Dyniowy torcik panna cotta
to połączenie aksamitnej konsystencji musu dyniowego z
aromatycznym, wilgotnym wegańskim biszkoptem.
Cukier w tym przepisie
zastąpiłam daktylami, które idealnie komponują się z naturalnym
smakiem marchwi, kokosa i dyni.
Niewielka ilość
przyprawy korzennej dodana do deseru w wyjątkowy sposób podkreśla
smak i dodatkowo nadaje mu pięknego aromatu.
Torcik możecie dowolnie
udekorować, w moim przypadku ograniczyłam się tylko do polewy i
skromnego akcentu w postaci świeżych owoców figowca.
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki na masę
dyniową:
1,5 kg dyni
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka daktyli bez
pestek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy
2 łyżki agar agar
laska wanilii
Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić na
kawałki, umieścić w garnku, dodać mleko, wanilię, kurkumę i
daktyle.
Zagotować, a następnie
dusić na wolnym ogniu, aż dynia się rozgotuje.
Agar rozpuścić w połowie
szklanki zimnej wody, wlać do dyni i ponownie zagotować.
Przestudzoną dynię
dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez bardzo drobne
sitko.
Marchewkowy biszkopt:
1 banan
1 szklanka mleka
roślinnego
1 średnia marchewka
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki wiórek
kokosowych
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka przyprawy
piernikowej
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Daktyle zalać szklanką
letniego mleka i odstawić.
Marchewkę obrać i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do naczynia przesypać
suche składniki: mąkę, wiórki, proszek
do pieczenia, przyprawę piernikową i
dokładnie połączyć.
W kielichu blendera
umieścić obranego i pokrojonego banana, namoczone daktyle razem z
mlekiem oraz olej i dokładnie zmiksować. Dodać marchewkę, suche
składniki i dokładnie połączyć.
Okrągła foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 C i piec 25 minut.
Ciasto wystudzić, ściąć
delikatnie wierzch ciasta, a następnie wyciąć krążek o średnicy
15 cm.
Przygotować foremkę o
średnicy 20 cm.
Na dno wlać 1//2 letniej
masy dyniowej, a na wierzchu umieścić marchewkowy biszkopt i
następnie wylać pozostałą część masy.
Wyrównać powierzchnie.
Foremkę umieścić w
lodówce na ok 3 h.
Gotowy deser dowolnie
udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz