piątek, 26 stycznia 2018

SAMOSA PANCAKES



Kochani dzisiejsza propozycja to bardzo proste danie, a dokładniej uproszczona wersja klasycznej indyjskiej przekąski.
Któż z nas nie przepada za chrupiącymi pierożkami samosa, których przygotowanie podobnie jak i naszych tradycyjnych pierogów jest dość czasochłonne?
Aby móc się delektować indyjskim smakiem, a przy tym się nie napracować proponuję przygotować aromatyczne chrupiące pankejki, czyli placki, które smakują identycznie jak tradycyjne samosy z tą jedną różnicą, że są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu.
30 minut! Tyle potrzeba nam czasu, aby mieć na swoim stole aromatyczną i sycącą przekąskę.
Gotowe placki proponuję podać z aromatycznym sosem raita!
Zapraszam!


Składniki na 10 szt.:

4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
1/2 szklanka wody
2 łyżki mąki z ciecierzycy
garść posiekanej świeżej kolendry
1/2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonej kozieradki (opcjonalnie)
sól do smaku
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem lub pokroić w kostkę.
Przełożyć do miski, dodać groszek, przyprawy, mąkę z ciecierzycy, posiekaną kolendrę, wodę i wszystko dokładnie połączyć.
Odstawić na 10 minut, a następnie na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką niewielkie porcje i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz