Od pewnego czasu chodził
mi po głowie pomysł na przygotowanie prostych, wegańskich pączków
z dodatkiem moich ulubionych smaków - dyni lub marchewki i odrobiną
skórki pomarańczowej.
Takich, by się specjalnie przy nich nie napracować, ale za to mieć przyjemność
degustacji.
I tak oto metodą prób i
błędów powstał przepis na smakowite i banalnie proste pączki.
Wystarczy najpierw
połączyć mokre składniki, a następnie stopniowo dodawać
suche, czyli mąkę połączoną z drożdżami
instant i solą.
Ciasto odstawić na kilka
minut, aby nieco wyrosło i już po chwili możemy zabrać się za
smażenie naszych mini pączusiów.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 duże ugotowane
marchewki
3/4 szklanki mleka
roślinnego
1/2 szklanki namoczonych
daktyli
otarta skórka z połowy
pomarańczy
1 łyżeczka drożdży
instant
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce lub w kielichu
blendera umieścić obraną i ugotowaną marchew, dodać namoczone
daktyle,
mleko i całość
dokładnie zblendowąć.
Następnie porcjami
dodawać mąkę połączoną z drożdżami instant i solą.
Całość dokładnie
połączyć tak aby powstało gładkie i lśniące ciasto, a
następnie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
W garnku rozgrzać olej a
nastapnie łyżką nakładać niewielkie porcje i smażyć na
złoty kolor.
Lekko przestudzone gotowe
pączki można posypać cukrem
pudrem połączonym z odrobiną cynamonu.
Bardzo ciekawe i jaki ładny kolor mają:-)
OdpowiedzUsuń