środa, 7 lutego 2018

WEGAŃSKIE PĄCZKI Z MARCHEWKĄ


Od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł na przygotowanie prostych, wegańskich pączków z dodatkiem moich ulubionych smaków - dyni lub marchewki i odrobiną skórki pomarańczowej.
Takich, by się specjalnie  przy nich nie napracować, ale za to mieć przyjemność degustacji.
I tak oto metodą prób i błędów powstał przepis na smakowite i banalnie proste pączki.
Wystarczy najpierw połączyć mokre składniki, a następnie stopniowo dodawać suche, czyli mąkę połączoną z drożdżami instant i solą.
Ciasto odstawić na kilka minut, aby nieco wyrosło i już po chwili możemy zabrać się za smażenie naszych mini pączusiów.


Składniki:

2 szklanki mąki
2 duże ugotowane marchewki
3/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki namoczonych daktyli
otarta skórka z połowy pomarańczy
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli


Przygotowanie:

W misce lub w kielichu blendera umieścić obraną i ugotowaną marchew, dodać namoczone daktyle,
mleko i całość dokładnie zblendowąć.
Następnie porcjami dodawać mąkę połączoną z drożdżami instant i solą.
Całość dokładnie połączyć tak aby powstało gładkie i lśniące ciasto, a następnie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
W garnku rozgrzać olej a nastapnie łyżką nakładać niewielkie porcje i smażyć na złoty kolor.
Lekko przestudzone gotowe pączki można posypać cukrem pudrem połączonym z odrobiną cynamonu.


1 komentarz: