Danie proste, pożywne i
błyskawiczne w przygotowaniu.
Do tego wyjątkowo
smaczne.
Idealne jako dodatek do
makaronów, kasz i ryżu.
Polecam przede wszystkim
osobom zapracowanym i zabieganym,
jako
alternatywę na wartościowy posiłek zamiast
gotowych dań z torebki lub fast foodow.
Smacznego!!!
Składniki:
4
porcje
Ciecierzyca
konserwowa ok. 400 g
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki papryki w
proszku wędzonej
1 puszka pomidorów
kawałek imbiru (może być
suszony wówczas 1 łyżeczka)
1 łyżeczka kolendry w
proszku
majeranek
liść laurowy
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu
warzywnego lub wody
sól i świeżo mielony
pieprz
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie lub
rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać liść laurowy, posiekaną
cebulę, czosnek i zeszklić.
Następnie dodać paprykę,
imbir starty na tarce lub w proszku, kolendrę i całość jeszcze raz podsmażyć, około 2 minuty.
Po tym czasie dodać
pomidory z puszki, bulion lub wodę, całość dokładnie połączyć, a następnie
przy pomocy blendera zmiksować na gładko.
Do sosu dodać
ciecierzycę i zagotować.
Na koniec doprawić majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz