Po
czwartkowym obżarstwie pora na nieco
lżejsze danie.
Tym razem proponuję
prosty i bardzo smaczny domowy,
buraczano-ziemniaczany kebab.
Do przygotowania tego
dania idealnie nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia i sałatka
z gotowanych buraczków (taka tradycyjna, z cebulką i oliwą, jaką
zazwyczaj podaje się do obiadu).
Wówczas do gotowych
składników wystarczy dodać nieco mąki z ciecierzycy, niewielką
ilość przypraw, połączyć w jednolitą masę, uformować zgrabne
kebaby, a następnie usmażyć na patelni w
niewielkiej ilości tłuszczu.
Gotowe są chrupiące i
aromatyczne, poza tym smakowicie prezentują się
zawinięte w pitę lub
podane z sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki:
1 szklanka gotowanych
ziemniaków
1 szklanka gotowanych
buraków lub sałatki z buraków
1 cebula
2 łyżki mąki z
ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ugotowane buraki obrać i
zetrzeć na tarce. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub
dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub widelcem.
Cebulę i czosnek obrać i
drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, wsypać paprykę, oregano i delikatnie podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i czosnek, połączyć i dalej smażyć
jeszcze 3-4 minuty na wolnym ogniu.
Do miski przełożyć
ziemniaki , buraki, mąkę, podsmażoną i przestudzoną cebulę i
czosnek, całość dokładnie połączyć, a następnie formować
niewielkie kebaby.
Obtoczyć w mące z
ciecierzycy i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch
stron na złoty kolor.
Smacznego!
Ale czadowe! Do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTen kolor rozkłada na łopatki, super wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie resztek :D
OdpowiedzUsuń