Któż
z nas nie pamięta z czasów dzieciństwa
pysznego ryżu na mleku z cynamonem.
Mnie do tej pory
od czasu do czasu zdarza się go
przygotować, szczególnie w okresie
zimowym.
Wówczas nieco go
urozmaicam dodając rodzynki, orzechy a wierzch posypuje prażonym
sezamem - prawdziwe niebo w gębie i niezła dawka energii na cały
dzień.
Jednak dzisiaj chciałabym
Wam zaprezentować ciekawą wariację na temat tego klasycznego
deseru, a mianowicie pyszną i prostą w przygotowaniu tartę.
Zapraszam!
Składniki:
1,5 l mleka roślinnego
200 g ryżu (najlepiej
arborio)
200 g cukru
otarta skórka z jednej
cytryny
1 łyżeczka cynamonu
8 g agar agar
Na spód:
200 g herbatników
100 g oleju kokosowego
5 g mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki rozdrobnić,
dodać cynamon, olej kokosowy i dokładnie połączyć.
Gotową
masą wyłożyć równomiernie spód tortownicy o średnicy 26 cm.
Masa:
Ryż zalać wodą i
odstawić na godzinę.
Do garnka wlać mleko,
dodać namoczony i odsączony ryż, cukier i całość zagotować.
Zmniejszyć ogień i
pozostawić tak, aby gotował się jeszcze 10-15
minut, aż będzie miękki.
Na koniec dodać agar
rozrobiony w 1/2 szklanki wody i ponownie
zagotować.
Całość lekko
przestudzić, dodać cynamon, skórkę z cytryny, a następnie
zmiksować za pomocą blendera.
Zmiksowaną
masę przelać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wyrównać
powierzchnię i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Nie mam zbyt dużo doświadczenia w kuchni wegańskiej, bardzo jestem ciekawa smaku tego deseru ;-)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten cudowny smak :)
OdpowiedzUsuń