czwartek, 30 marca 2017

WEGE TATAR Z BURACZKÓW I WASABI



Niebawem święta i jak co roku stajemy przed dylematem co by tu ciekawego i smacznego przygotować, jakie potrawy wybrać aby podkreślić ten szczególny świąteczny czas.
Chcąc Wam nieco pomóc przygotowałam na tę okazję kilka propozycji.
 Będą słodkości i będzie coś na słono, a także tradycyjne wielkanocne dania w nowych odsłonach i kompozycjach smakowych.

Inspiracją dzisiejszej potrawy była tradycyjna ćwikła z chrzanem, która
znajduje się niemalże na każdym świątecznym stole, jednak forma w jakiej się ją podaje jest już trochę nudna i przewidywalna.
Osobiście nie wyobrażam sobie świątecznego pasztetu z soczewicy bez dodatku ćwikły. Postanowiłam więc złamać konwenanse i nieco ją udoskonalić, pokazać w zupełnie innej odsłonie, zachowując przy tym walory smakowe.

Jak już wcześniej wspomniałam głównym składnikiem tatara są gotowane buraczki, natomiast chrzan zastąpiłam musztardą wasabi, dodałam jabłko i nieco prażonych pestek z dyni.
Gotowa przekąska jest smaczna, i prezentuje  się odświętnie.


Składniki:

5 średniej wielkości ugotowanych buraczków
1 duże jabłko
1/2 szklanki prażonych pestek dyni
musztarda wasabi
Sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego

Sos:

łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
kawałek imbiru (ok. 2 cm)

Imbir obrać, przekroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera. Następnie dodać sos sojowy, ocet balsamiczny, słód i całość dokładnie zblendować.


Przygotowanie:

Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę (jednego zachować do dekoracji), dodać oliwę, sól, kilka kropel soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy wasabi, syrop z agawy lub klonowy i dokładnie połączyć.
Jabłko obrać i drobno pokroić, skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Nasiona zmielić w młynku.
Przygotować 4 talerzyki, umieścić na nich formę w kształcie walca o średnicy 5 cm i wysokości 7-8 cm.
Na dno wsypać zmielone pestki dyni, następnie 2 łyżki buraczków następnie 1 łyżkę jabłek i jeszcze raz 1 łyżkę buraczków za każdym razem lekko przyciskając każdą warstwę.
Następnie zdjąć obręcz. Tatara udekorować plasterkami buraczka przed podaniem polać sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz