Smacznych przepisów na
warzywne burgery nigdy nie za wiele, tym bardziej, że u mnie są
stałym elementem menu i raz w tygodniu obowiązkowo muszą znaleźć
się na stole.
Biorąc pod uwagę na jak
wiele sposobów można je przygotowywać i podawać, biją na głowę
inne domowe fast foody.
Przyznam, że raz zdarzyło
mi się kupić gotowe vege burgery, które po podgrzaniu smakowały
jak aromatyzowany kawałek kartonu.
Od tej pory zawsze przygotowuję
je w domu, w większej ilości, a nadwyżkę mrożę.
Nie wątpię, że istnieją
smaczne gotowe dania tego typu, po które można sięgnąć w razie
potrzeby, ale zrażona złym doświadczeniem nie chcę po raz kolejny ryzykować i narażać się na niestrawności i zbędny wydatek.
Tym bardziej, że samo przygotowanie wymaga niewielkiego nakładu pracy, a
zjedzenie chrupiącego domowego burgera z dodatkiem
świeżych warzyw to samo zdrowie i przyjemność.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej
fasoli
5-6 średnich pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
(opcjonalnie)
4 łyżki mąki z
ciecierzycy
1 płaska łyżeczka
papryki pikantnej
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki oliwy
mąka z ciecierzycy do
obtoczenia
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek oraz
pieczarki obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać 2
łyżki oliwy, wsypać paprykę, tymianek, kumin lekko podsmażyć, a
następnie dodać posiekane warzywa i fasolę.
Całość połączyć a
następnie lekko przestudzoną masę przełożyć do miski.
Dodać 4 łyżki mąki z
ciecierzycy, opcjonalnie bułkę tartą i całość jeszcze raz
dokładnie połączyć.
Następnie formować
średniej wielkości burgery.
Obtoczyć w mące z
ciecierzycy.
Smażyć na tłuszczu z
dwóch stron na złoty kolor.
Ale pyszne :)
OdpowiedzUsuń