W końcu doczekaliśmy
się kalendarzowej wiosny!
Z tej okazji przygotowałam
dla Was smaczne dwuwarstwowe smoothie bez dodatku cukru.
Do wykonania dolnej
warstw użyłam zmiksowanych borówek z dodatkiem mleka kokosowego i
nasion chia.
Natomiast górna część
to delikatny i leciutki mus z jarmużu, platana, gruszki i selera naciowego z
dodatkiem niewielkiej ilości wody mineralnej.
Myślę, że o tej porze
roku dla regeneracji i dobrego samopoczucia, porcja energii w
postaci warzywno-owocowego smoothie przyda
się każdemu z nas.
Zapraszam do degustacji!
Składniki na 2 porcje:
1 platan lub banan
1 gruszka
1 gruszka
2-3
liście jarmużu
1-2
gałązki selera naciowego
1/2
szklanki świeżych borówek
1 płaska łyżeczka
nasion chia
1/2 szklanki mleka
kokosowego
3/4 szklanki wody
mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka soku z
cytryny
Przygotowanie
Mleko kokosowe, borówki,
nasiona chia umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
Gotowy mus rozlać w
równych porcjach do dwóch szklanek.
Ponownie w kielichu
blendera umieścić pozostałe składniki: wodę mineralną, obranego
platana lub banana,gruszkę, liście jarmużu (uprzednio usuwając nerwy),
seler naciowy, sok z cytryny i całość dokładnie
zblendować.
Gotowym musem uzupełnić
szklanki.
Dowolnie udekorować.
Smacznego!
Pięknie się prezentuje w takiej aranżacji, bardzo zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuń