Jakiś czas temu
prezentowałam na blogu przepis na tartę ryżową. Pomyślałam,
że przed świętami warto do niego wrócić ponieważ deser
jest prosty i smaczny, a z dodatkiem świeżych owoców prezentuje
się wyjątkowo apetycznie i wiosennie.
Tym razem do tarty zamiast
roślinnego mleka dodałam jogurt grecki, który nadaje
tarcie lekkości, a w połączeniu ze świeżymi truskawkami
smakuje fantastycznie i orzeźwiająco.
Składniki:
1 niepełna szklanki ryżu
arborio
500 g jogurtu sojowego lub greckiego
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki agaru
1/2 łyżeczki skórki
cytrynowej
1/2 łyżeczki soli
Świeże owoce (ja użyłam
truskawek)
Na spód:
150 g herbatników
4 łyżki oleju koksowego
Herbatniki rozdrobnić
dodać olej kokosowy i starannie połączyć.
Przygotowanie:
Ryż zalać 3 szklankami
wody, posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Pod koniec dodać
rozrobiony w 1/4 szklanki zimnej wody agar i wlać do ryżu. Gotować
jeszcze około 5 minut.
Do kielicha blendera wlać
jogurt dodać cukier, skórka cytrynową przestudzony ryż i całość
zblendować na gładką i aksamitną konsystencję.
Dno tortownicy o średnicy
26 cm wyłożyć pergaminem, następnie wykleić równomiernie
herbatnikami i wlać masę ryżową. Wierzch wyrównać, udekorować
owocami i całość odstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
Wow, ale boska! Narobiłaś mi smaka na truskawki :)
OdpowiedzUsuńW Hiszpanii truskawkowy sezon w pełni! :)
UsuńTo drugie zdjęcie, o mamuniu... Coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Powiew lata :)
OdpowiedzUsuń