Kochani, mazurek, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić powstał spontanicznie, wykonałam go z
produktów, które akurat miałam pod ręką.
Jest banalnie prosty w
przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie.
Spód mazurka wykonałam z
ciastek na bazie płatków owsianych, natomiast masę z ciecierzycy
konserwowej, mielonego sezamu, daktyli i czekolady.
Smacznym i ciekawym
elementem mazurka jest prażona i obtoczona w mieszaninie karobu i
cynamonu ciecierzyca, która w połączeniu z siekaną czekoladą
tworzy naturalną i apetyczną dekorację.
Zapraszam!
Składniki
200 g czekolady
200 g herbatników
400 g ciecierzycy
konserwowej
1/2 szklanki mielonego
sezamu
1/2 szklanki daktyli
1 łyżeczka soku z
cytryny
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka karobu
Przygotowanie:
Daktyle zalać 1/2
szklanki letniej wody i odstawić.
Soczewicę przełożyć na
durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Odłożyć 1/2 szklanki
do dekoracji.
Czekoladę połamać na
kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ciastka rozdrobnić, dodać
2 łyżki oleju kokosowego i połączyć. Gotową masą wykleić dno
foremki o średnicy 24 cm.
Do blendera przełożyć
ciecierzycę, namoczone daktyle razem z wodą, sezam, rozpuszczoną
czekoladę, ekstrakt waniliowy i sok cytryny i dokładnie zblendować.
Gotową masę wyłożyć
na wcześniej przygotowany spód, wyrównać powierzchnię.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju kokosowego, wsypać ciecierzycę, lekko podsmażyć, a
następnie wsypać karob i cynamon. Potrząsnąć patelnią tak aby
ziarna równomierne się obtoczyły.
Przestudzoną ciecierzycą
i posiekaną gorzką czekoladą udekorować wierzch ciasta.
Gotowy mazurek odstawić
na 2 godziny do lodówki.
Mmmm ślinka leci na smak widok :)
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńW opisie jest napisane ze z ciecierzycy konserwowej a w składnikach , ze z soczewicy i w przygotowaniu znów się pojawia ciecierzyca :) to co mam kupić ?:D
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za nieścisłości, oczywiście miała być ciecierzyca. Już poprawione.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić sezam? Mamy go na liście alergenów :(
OdpowiedzUsuńCiasto super szybkie fakt i wygląda na pyszne i łatwe - właśnie jestem w trakcie, ale coś mi tu nie pasuje ;-) Po zmieszaniu ciecierzycy, daktyli, sezamu i czekolady, wyszła czarna gęsta czekoladowa masa, a na zdjęciu jest beżowa. No i zabrakło czekolady na posypanie wierzchu... Czy te dwie tabliczki całe mją iść do may na pewno? ;-)