poniedziałek, 10 kwietnia 2017

BŁYSKAWICZNY WEGAŃSKI MAZUREK


Kochani, mazurek, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić powstał spontanicznie, wykonałam go z produktów, które akurat miałam pod ręką.
Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie.
Spód mazurka wykonałam z ciastek na bazie płatków owsianych, natomiast masę z ciecierzycy konserwowej, mielonego sezamu, daktyli i czekolady.
Smacznym i ciekawym elementem mazurka jest prażona i obtoczona w mieszaninie karobu i cynamonu ciecierzyca, która w połączeniu z siekaną czekoladą tworzy naturalną i apetyczną dekorację.
Zapraszam!


Składniki

200 g czekolady
200 g herbatników
400 g ciecierzycy konserwowej
1/2 szklanki mielonego sezamu
1/2 szklanki daktyli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka karobu

Przygotowanie:

Daktyle zalać 1/2 szklanki letniej wody i odstawić.
Soczewicę przełożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ciastka rozdrobnić, dodać 2 łyżki oleju kokosowego i połączyć. Gotową masą wykleić dno foremki o średnicy 24 cm.
Do blendera przełożyć ciecierzycę, namoczone daktyle razem z wodą, sezam, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i sok cytryny i dokładnie zblendować.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, wyrównać powierzchnię.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wsypać ciecierzycę, lekko podsmażyć, a następnie wsypać karob i cynamon. Potrząsnąć patelnią tak aby ziarna równomierne się obtoczyły.
Przestudzoną ciecierzycą i posiekaną gorzką czekoladą udekorować wierzch ciasta.
Gotowy mazurek odstawić na 2 godziny do lodówki.


7 komentarzy:

  1. Mmmm ślinka leci na smak widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W opisie jest napisane ze z ciecierzycy konserwowej a w składnikach , ze z soczewicy i w przygotowaniu znów się pojawia ciecierzyca :) to co mam kupić ?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za nieścisłości, oczywiście miała być ciecierzyca. Już poprawione.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić sezam? Mamy go na liście alergenów :(
    Ciasto super szybkie fakt i wygląda na pyszne i łatwe - właśnie jestem w trakcie, ale coś mi tu nie pasuje ;-) Po zmieszaniu ciecierzycy, daktyli, sezamu i czekolady, wyszła czarna gęsta czekoladowa masa, a na zdjęciu jest beżowa. No i zabrakło czekolady na posypanie wierzchu... Czy te dwie tabliczki całe mją iść do may na pewno? ;-)

    OdpowiedzUsuń