Każdy kto lubi szparagi
wie, że najlepiej smakują podane w prostej formie, bez zbędnych
dodatków i ulepszeń. Osobiście preferuje dwa, maksymalnie trzy
składniki.
Zazwyczaj jest to dodatek
dla przełamania smaku, np. pomidorki koktajlowe, limonka lub
prażony sezam.
Dzisiejsza propozycja to
prawdziwy frykas dla poszukiwaczy niebanalnych połączeń i smaków:
blanszowane szparagi podane w towarzystwie smacznego dipu na bazie czerwonej soczewicy, duszonego młodego czosnku z
odrobiną szafranu i świeżymi listkami oregano.
Serwować na zimno jako przystawkę lub przekąskę.
Zapraszam!
Składniki na 2 porcje:
300 świeżych szparagów
pęczek młodego czosnku
250 g soczewicy
konserwowej
1/2 łyżeczki kozieradki
szczypta szafranu
sól do smaku
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić
Do garnka wlać wodę,
posolić i zagotować.
Szparagi zanurzyć we wrzątku na
dwie minuty, następnie odsączyć na durszlaku i
przepłukać strumieniem zimnej wody.
Czosnek umyć, odciąć
białą część, pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, posolić,
dodać kozieradkę, zmniejszyć ogień i smażyć 5 minut.
Dodać, szafran
i soczewicę, podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić jeszcze
dwie minuty.
Przestudzić, dodać sok z
cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i całość dokładnie
zblendować.
Gotowe danie posypać
świeżymi listkami oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz