Przepis na to smaczne i
rozgrzewające curry miałam zamiar przedstawić Wam dopiero na
jesień, ale z racji tego, że wiosna tego roku
nas nie rozpieszcza, a niskie temperatury
również nie zachęcają do jedzenia
lekkich wiosennych posiłków,
postanowiłam podzieli się nim z Wami już dzisiaj.
Curry jest proste i
zwiera niewiele składników, za to jest naprawdę smaczne i pożywne.
Myślę że porcja gorącej
i aromatycznej zupy poprawi Wam humor i pozwoli przetrwać czas
chłodu.
Zapraszam!
Składniki (na 4 porcje):
8 średniej wielkości
ziemniaków
1 szklanka mrożonego
groszku
1/2 szklanki pomidorów
konserwowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (może być
w proszku)
1 litr bulionu lub wody
1 łyżeczka wędzonej
papryki
1 łyżeczka curry
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, cebulę i
czosnek obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek
oraz imbir posiekać.
W rondlu rozgrzać oliwę,
dodać liść laurowy, posiekaną cebulę, czosnek, imbir a następnie
curry i paprykę wędzoną.
Całość smażyć ok. 2
minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać
ziemniaki podlać całość bulionem lub wodą i gotować pod
przykryciem 30 minut.
Na sam koniec dodać
groszek i pomidory.
Całość gotować jeszcze
5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz