sobota, 11 lutego 2017

BŁYSKAWICZNE RAFFAELLO MARCHEWKOWE


Co powiecie na połączenie smaku marchewki i kokosa? Brzmi nieco kontrowersyjnie, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Aby przygotować to słodkie cudeńko wystarczą zaledwie trzy składniki: gotowana marchew, wiórki kokosowe i dowolny słód.
Oczywiście według własnego uznania możecie dodać wanilię lub cynamon, ale zapewniam, że i bez tych dodatków będą smakowały fantastycznie, bo jak stare porzekadło doświadczonego kucharza mówi, sukcesem dobrego smaku jest prostota i umiejętny dobór składników.
Tę regułę stosuję na co dzień, przygotowując wszystkie moje posiłki.
A tak na marginesie, już niebawem Walentynki, więc nadarza się okazja aby taki oryginalny deser
zaserwować jako smakowitą puentę romantycznej kolacji.


Składniki:

200 g cukru trzcinowego
250 g marchewki
200 g wiórek kokosowych

Ponadto:

wiórki do obtoczenia pralin

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, pokroić i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Opcjonalnie posolić.
Odcedzić przestudzić a następnie rozdrobnić przy pomocy widelca.
Do miski wsypać kokos, dodać rozdrobnioną marchewkę, cukier i całość dokładnie połączyć.
Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na 1 h.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczać w wiórkach.
Przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Dodatek marchewki musi nadawać cudownego smaku. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama jestem fanką dodawania warzyw do słodyczy i wypieków. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor dzięki marchewce wyszedł cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe?! Kupiłaś mnie nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewka jest zdecydowanie niedoceniana, tyle wspaniałych smakołyków można z niej przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń