Co powiecie na połączenie
smaku marchewki i kokosa? Brzmi nieco kontrowersyjnie, ale
zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Aby przygotować to słodkie
cudeńko wystarczą zaledwie trzy składniki: gotowana
marchew, wiórki kokosowe i dowolny słód.
Oczywiście
według własnego uznania możecie dodać wanilię lub cynamon,
ale zapewniam, że i bez tych dodatków będą smakowały
fantastycznie, bo jak stare porzekadło
doświadczonego kucharza mówi, sukcesem
dobrego smaku jest prostota i umiejętny dobór składników.
Tę regułę stosuję na
co dzień, przygotowując wszystkie moje posiłki.
A tak na marginesie, już
niebawem Walentynki, więc nadarza się okazja aby taki oryginalny
deser
zaserwować jako
smakowitą puentę romantycznej kolacji.
Składniki:
200 g cukru trzcinowego
250 g marchewki
200 g wiórek kokosowych
Ponadto:
wiórki do obtoczenia
pralin
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, pokroić
i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Opcjonalnie
posolić.
Odcedzić przestudzić a
następnie rozdrobnić przy pomocy widelca.
Do miski wsypać kokos,
dodać rozdrobnioną marchewkę, cukier i całość dokładnie
połączyć.
Tak przygotowaną masę
odstawić do lodówki na 1 h.
Z masy formować kulki
wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczać w wiórkach.
Przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.
Bardzo ciekawy pomysł. Dodatek marchewki musi nadawać cudownego smaku. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Sama jestem fanką dodawania warzyw do słodyczy i wypieków. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńKolor dzięki marchewce wyszedł cudowny :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe?! Kupiłaś mnie nimi :)
OdpowiedzUsuńMarchewka jest zdecydowanie niedoceniana, tyle wspaniałych smakołyków można z niej przygotować :-)
OdpowiedzUsuń