Jakiś
czas temu prezentowałam Wam przepis na mini tarty z
karczochem na kruchym spodzie wykonanym z mąki gryczanej i oleju
kokosowego.
Z uwagi na to, że przepis
cieszył się sporym zainteresowaniem przygotowałam dzisiaj
kolejną wariację na temat tej tarty, tym razem wypełnioną
soczewicą i orzechami, a całość przyprawiona szczyptą
orientalnego aromatu.
Składniki:
250 g mąki
gryczanej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
5 łyżek lodowatej wody
4 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
Farsz:
2 szklanki soczewicy
ugotowanej lub konserwowej
1 cebula
1 marchewka
1/2 szklanki orzechów
włoskich
imbir (ok. 2 cm)
1 łyżka mąki z
ciecierzycy
1/2 szklanki wody lub
bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy
garam masala
1/2 łyżeczki mielonego
kuminu
1 łyżka soku z cytryny
świeża pietruszka lub
kolendra
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Foremkę o średnicy 24-26
cm natłuścić i oprószyć delikatnie
otrębami.
Cebulę, imbir, marchew
obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać
tłuszcz wsypać kumin i garam masalę, podsmażyć.
Dodać cebulę, marchew i
starty imbir, smażyć około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać
soczewicę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość
zalać mąką z ciecierzycy rozrobioną w 1//2 szklanki zimnej wody
lub bulionu i dokładnie połączyć.
Na stolnicę lub do miski
wsypać mąkę, dodać olej kokosowy, szczyptę soli i lodowatą
wodę.
Całość energicznie
zagnieść, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Schłodzonym ciastem
wykleić foremkę, powierzchnię nakłuć widelcem, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut.
Lekko przestudzić,
wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, wyrównać powierzchnię, a
następnie wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Całość umieścić w
nagrzanym do 200 C piekarniku i piec 25-30 minut.
Gotową tartę można
posypać posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendry.
Już sobie wyobrażam jak musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię☺ świetne połączenie.
OdpowiedzUsuń