Co powiecie na filiżankę
gorącej czekolady
takiej niecodziennej bo
słodzonej daktylami, karobem, z dodatkiem cynamonu, kardamonu i
plastrem aromatycznej pomarańczy?
Jedna porcja tak
przygotowanej czekolady, poza
walorami smakowymi dostarczy nam magnezu (który
kojąco wpłynie na nasz układ nerwowy),
witamin z grupy B,
witaminę A i D, na której deficyt o tej porze roku cierpimy
wszyscy.
Złagodzi także
uciążliwe objawy kaszlu. Takie właściwości posiada karob.
Kolejnym składnikiem
naszego napoju są daktyle. Ich dodatek dostarczy potasu, witaminy
B3 i co bardzo istotne a niewiele osób o tym wie, salicylanów,
które mają działanie podobne do aspiryny.
Filiżanka tak
przygotowanej gorącej czekolady to nie tylko przyjemność dla
podniebienia, ale także źródło cennych witamin i minerałów.
Dla zdrowia i dobrego
samopoczucia, polecam wypić codziennie jedna porcję na podwieczorek lub do kolacji!
Składniki:
1 szklanka suszonych
daktyli
4 łyżki karobu
po szczypcie mielonego
kardamonu i cynamonu
sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Daktyle zalać 0,5 l
ciepłej wody i odstawić no godzinę.
Następnie przelać do
kielicha blendera, dodać karob i cynamon, a następnie dokładnie
zmiksować.
Gotową czekoladę przelać
do garnka, dobrze podgrzać (nie gotować), a następnie dodać sok
ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i dobrze wymieszać.
Podawać ciepły z
plastrem świeżej pomarańczy.
Dziękuję za inspirację:) na dniach wykonam!!:) ..a dzisiaj kremo-budyń z jabłek i gruszek, mniam!!:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie! A ten kremo-budyń owocowy to coś nowego bo jeszcze o tym nie słyszałam a brzmi bardzo interesująco??? Pozdrawiam i życzę pięknego dnia! :)
UsuńZ takimi przyprawami musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję| :)
UsuńJakoś nie mogę przekonać się do karobu. Może w takim eliksirze mi podejdzie. Muszę tego na pewno spróbować. Podobają mi się Twoje przepisy, zostanę tu na dłużej z racje tego, że od dziewięciu lat jestem roślinożerczynią :D
OdpowiedzUsuńWitaj roślinożerko!:) To prawda karob ma swój charakterystyczny smak i zapach który osobiście bardzo lubię, dodaje zamiast kakao do jaglanego budyniu lub do owsiani którą w ten sposób nieco dosładzam. W codziennej diecie staram się do minimum ograniczać spożycie zwykłego cukru. Cieszę się że do mnie zajrzałaś i mam nadzieje ze smak eliksiru przekona Cię do karobu :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Usuń