Tłusty
czwartek
Góra
pączków, za tą górą
tłuste placki z konfiturą,
za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty
tłuste placki z konfiturą,
za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty
.
Przez
dzień cały się zajada,
a wieczorem maskarada:
Janek włożył ojca spodnie,
choć mu bardzo niewygodnie,
Zosia – suknię babci Marty
I kapelusz jej podarty,
Franek sadzy wziął z komina,
Bo udawać chce Murzyna.
a wieczorem maskarada:
Janek włożył ojca spodnie,
choć mu bardzo niewygodnie,
Zosia – suknię babci Marty
I kapelusz jej podarty,
Franek sadzy wziął z komina,
Bo udawać chce Murzyna.
W
tłusty czwartek się swawoli,
później czasem brzuszek boli.
później czasem brzuszek boli.
Władysław
Broniewski
W
tym roku oprócz tradycyjnych pączków i faworków na tłusty
czwartek postanowiłam przygotować przysmak kuchni hiszpańskiej, typowe dla prowincji
Walencja paluchy fartons.
W smaku podobne do
pączków (szczególnie te lukrowane), jednak o wiele łatwiejsze w przygotowaniu, zdecydowanie lżejsze i
mniej kaloryczne.
Hiszpanie
zajadają się nimi o każdej porze dnia, obowiązkowo popijając
przy tym tradycyjną horchatę.
Walencjańskie fartons równie dobrze smakują podane z gorącą czekoladą lub aromatyczną herbatą.
Zapraszam!
Składniki:
600
g mąki orkiszowej
80 g cukru pudru
150 ml wody
100
ml oleju słonecznikowego
50
g świeżych drożdży
1
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka
soli
Przygotowanie:
Drożdże
rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić.
Na
stolnicę przesiać mąkę, cukier, rozpuszczone drożdże,
olej, sól i sok z cytryny.
Zagniatać
ciasto aż będzie błyszczące i będzie odchodziło od reki.
Następnie
uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Lekko
wyrośnięte ciasto podzielić na porcje po około 50 g, a następnie
rozwałkować je na kształt prostokątów o długości 15 cm i
szerokości 5 cm
Następnie
zwinąć w rulon, zaczynając od szerokiego brzegu.
Gotowe
rulony ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wrośnięte
umieścić w nagrzanym do 200 C piekarniku i piec 20
minut.
Upieczone
i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ależ one muszą być genialne :)
OdpowiedzUsuńPaluchy zdecydowanie do wypróbowania, z mąką orkiszową świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń