Dzisiaj polecam Wam
pyszne, wielowarzywne, wegańskie i bezglutenowe quiche. Możecie
przygotować je z dowolnych warzyw, nadają się wszystkie bez
wyjątku. Osobiście najbardziej posmakowała i przypadła mi do
gustu wersja z dodatkiem cukinii, marchwi, selera i świeżej
kolendry. Quiche smakuje idealnie tuż po upieczeniu. Wówczas, na
przykład z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, możecie podać
je jako lekkie danie obiadowe. Przestudzone i pokrojone w małe
kawałeczki doskonale nadaje się na piknik lub może zastąpić
drugie śniadanie. Gotowe quiche można zamrozić i w razie
potrzeby ponownie odgrzać w piekarniku. Po takim zabiegu zachowuje
swoją pierwotną formę, nie kruszy się i nie rozpada.
Składniki:
3 średnie cukinie
1 średni seler (korzeń)
2 duże marchewki
1 szklanka ugotowanej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
warzywnego lub wody
3/4 szklanki mąki z
ciecierzycy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta gałki
muszkatołowej
garść świeżej
posiekanej kolendry
sol i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania
formy
Przygotowanie:
Warzywa obrać (nie ma
potrzeby obierać cukinii jeśli pochodzi z uprawy ekologicznej lub z
własnego ogródka) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa wymieszać,
posypać mąką, dodać soczewicę, sól, zmiażdżony czosnek, ocet jabłkowy,
gałkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, przełożyć do
żaroodpornego natłuszczonego naczynia o wymiarach 20x40 cm,
wyrównać powierzchnię, a następnie całość zalać bulionem. Wstawić do nagrzanego do
180 C piekarnika i piec przez 45 minut, aż powierzchnia się
przyrumieni.
Nie wyszły mi tak zwarte jak na zdjęciu, jaką może być przyczyną?
OdpowiedzUsuńCzy masa nadaje się na zrobienie z niej babeczek?