poniedziałek, 29 sierpnia 2016

BEZGLUTENOWE WARZYWNE QUICHE



Dzisiaj polecam Wam pyszne, wielowarzywne, wegańskie i bezglutenowe quiche. Możecie przygotować je z dowolnych warzyw, nadają się wszystkie bez wyjątku. Osobiście najbardziej posmakowała i przypadła mi do gustu wersja z dodatkiem cukinii, marchwi, selera i świeżej kolendry. Quiche smakuje idealnie tuż po upieczeniu. Wówczas, na przykład z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, możecie podać je jako lekkie danie obiadowe. Przestudzone i pokrojone w małe kawałeczki doskonale nadaje się na piknik lub może zastąpić drugie śniadanie. Gotowe quiche można zamrozić i w razie potrzeby ponownie odgrzać w piekarniku. Po takim zabiegu zachowuje swoją pierwotną formę, nie kruszy się i nie rozpada.


Składniki:

3 średnie cukinie
1 średni seler (korzeń)
2 duże marchewki
1 szklanka ugotowanej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta gałki muszkatołowej
garść świeżej posiekanej kolendry
sol i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Warzywa obrać (nie ma potrzeby obierać cukinii jeśli pochodzi z uprawy ekologicznej lub z własnego ogródka) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa wymieszać, posypać mąką, dodać soczewicę, sól, zmiażdżony czosnek, ocet jabłkowy, gałkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego natłuszczonego naczynia o wymiarach 20x40 cm, wyrównać powierzchnię, a następnie całość zalać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez 45 minut, aż powierzchnia się przyrumieni.


1 komentarz:

  1. Nie wyszły mi tak zwarte jak na zdjęciu, jaką może być przyczyną?
    Czy masa nadaje się na zrobienie z niej babeczek?

    OdpowiedzUsuń