środa, 10 sierpnia 2016

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI Z JEŻYNAMI



Jeżyny w kolejnej odsłonie. Tym razem smaczne i proste do zrobienia bezglutenowe placuszki z dodatkiem mąki sojowej, płatków owsianych i świeżych owoców. Idealne na pożywną kolację lub następnego dnia, jako słodka przekąska do porannej kawy.


Składniki na 10-12 szt.:

1 szklanka jeżyn
3/4 szklanki mąki sojowej BIO
1/2 szklanki mielonych płatków owsianych BIO
1-1,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę sojową, zmielone płatki, drożdże instant, sól i dokładnie połączyć. Następnie dodać mleko, wyrobić i odstawić na 20 min.
Na rozgrzaną patelnie kłaść po łyżce ciasta, na to niewielką ilość jeżyn i jeszcze raz przykryć łyżką ciasta, tak aby owoce znalazły się w środku. Piec z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe lekko przestudzone posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Placki najlepiej piec bez tłuszczu na patelni teflonowej.


1 komentarz: