Jeżyny w kolejnej
odsłonie. Tym razem smaczne i proste do zrobienia bezglutenowe
placuszki z dodatkiem mąki sojowej, płatków owsianych i świeżych
owoców. Idealne na pożywną kolację lub następnego dnia, jako
słodka przekąska do porannej kawy.
Składniki na 10-12 szt.:
1 szklanka jeżyn
3/4 szklanki mąki sojowej
BIO
1/2 szklanki mielonych
płatków owsianych BIO
1-1,5 szklanki mleka
roślinnego
1 łyżeczka drożdży
instant
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę
sojową, zmielone płatki, drożdże instant, sól i dokładnie
połączyć. Następnie dodać mleko, wyrobić i odstawić na 20 min.
Na rozgrzaną patelnie
kłaść po łyżce ciasta, na to niewielką ilość jeżyn i jeszcze
raz przykryć łyżką ciasta, tak aby owoce znalazły się w środku.
Piec z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe lekko przestudzone
posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Placki najlepiej piec bez
tłuszczu na patelni teflonowej.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń