Któż z nas nie lubi od
czasu do czasu sięgnąć po smaczną chrupiącą przekąskę?
Szczególnie podczas wakacji mamy wiele okazji do spotkań i
biesiad, podczas których najchętniej zajadamy się tego typu
przysmakami. Nie jest tajemnicą, że wszelkiego typu dostępne na
rynku paluchy i chipsy do najzdrowszych nie należą, a
niekontrolowana ich konsumpcja zazwyczaj kończy się nadwagą i złym
samopoczuciem. Nie musimy jednak rezygnować z nich zupełnie.
Doskonałą alternatywą dla takich gotowców będą przekąski
wykonane przez nas samych z dobrego gatunku mąki pełnoziarnistej i
dodatkiem ulubionych bakalii. Gotowe paluchy jeszcze długo po
upieczeniu zachowują świeżość i spokojnie można je przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka tygodni.
Składniki na 25 szt.:
400 g mąki orkiszowa
100 ml oliwy z oliwek
150 ml letniej wody
40 g świeżych drożdży
40 g nasion słonecznika
10 g soli
Przygotowanie:
Do miski wlać ciepłą
wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać tak aby się
rozpuściły.
Następnie dodać oliwę,
mąkę sól, nasiona słonecznika i całość dokładnie wyrabiać
przez ok. 5 min.
Masę ponownie umieścić
w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Ciasto powinno podwoić
swoją objętość.
Wyrośnięte wyłożyć na
stolnicę oprószoną mąką i podzielić na porcje.
Następnie uformować
paluchy o długości 20 cm, przekroić na pół i palcami lekko
rozpłaszczyć.
Tak przygotowane ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 7 min.
Lekko wyrośnięte
posmarować po wierzchu oliwą z oliwek, opcjonalnie posypać solą
gruboziarnistą, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do
180 C i piec 30 min.
Właśnie zajadam się placuszkami orkiszowymi i zastanawiam się, co zrobić z resztki mąki i zalegających w lodówce drożdży :) Dziękuje za pomysł!
OdpowiedzUsuńIdealne dla dzieci, na wyjście do parku...
OdpowiedzUsuńAlbo do pogryzania przed telewizorem!
:)
Mąka orkiszowa jasna, czy pełnoziarnista ?
OdpowiedzUsuńUżyłam pełnoziarnistej, ale może być również jasna.
UsuńDziękuję :). Mam oba rodzaje, więc mogę eksperymentować.
UsuńBardzo fajne na przekąskę :)
OdpowiedzUsuń