środa, 17 sierpnia 2016

ROSQUILLAS - HISZPAŃSKIE PALUCHY ZE SŁONECZNIKIEM



Któż z nas nie lubi od czasu do czasu sięgnąć po smaczną chrupiącą przekąskę? Szczególnie podczas wakacji mamy wiele okazji do spotkań i biesiad, podczas których najchętniej zajadamy się tego typu przysmakami. Nie jest tajemnicą, że wszelkiego typu dostępne na rynku paluchy i chipsy do najzdrowszych nie należą, a niekontrolowana ich konsumpcja zazwyczaj kończy się nadwagą i złym samopoczuciem. Nie musimy jednak rezygnować z nich zupełnie. Doskonałą alternatywą dla takich gotowców będą przekąski wykonane przez nas samych z dobrego gatunku mąki pełnoziarnistej i dodatkiem ulubionych bakalii. Gotowe paluchy jeszcze długo po upieczeniu zachowują świeżość i spokojnie można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka tygodni.


Składniki na 25 szt.:

400 g mąki orkiszowa
100 ml oliwy z oliwek
150 ml letniej wody
40 g świeżych drożdży
40 g nasion słonecznika
10 g soli


Przygotowanie:

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać tak aby się rozpuściły.
Następnie dodać oliwę, mąkę sól, nasiona słonecznika i całość dokładnie wyrabiać przez ok. 5 min.
Masę ponownie umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na porcje.
Następnie uformować paluchy o długości 20 cm, przekroić na pół i palcami lekko rozpłaszczyć.
Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 7 min.

Lekko wyrośnięte posmarować po wierzchu oliwą z oliwek, opcjonalnie posypać solą gruboziarnistą, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 C i piec 30 min.


6 komentarzy:

  1. Właśnie zajadam się placuszkami orkiszowymi i zastanawiam się, co zrobić z resztki mąki i zalegających w lodówce drożdży :) Dziękuje za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne dla dzieci, na wyjście do parku...
    Albo do pogryzania przed telewizorem!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka orkiszowa jasna, czy pełnoziarnista ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam pełnoziarnistej, ale może być również jasna.

      Usuń
    2. Dziękuję :). Mam oba rodzaje, więc mogę eksperymentować.

      Usuń
  4. Bardzo fajne na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń