Intensywnie czekoladowe,
wilgotne, bez dodatku cukru, z wyczuwalnym lekkim
posmakiem mąki gryczanej
i daktyli które nadaj brownie szczególnego i
niepowtarzalnego smaku.
Ciasto po upieczeniu jest
lekko słodkie i bardzo delikatne. Dodatkowo można je
posypać cukrem pudrem lub
polać polewą czekoladową.
Składniki:
2 szklanki startej na
grubych oczkach cukinii
2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki daktyli
zalanych wodą
1 szklanka mleka
roślinnego
1 czubata łyżka
zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki oleju
kokosowego
3 łyżki karobu
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce połączyć suche
składniki: mąkę, sól,
sodę, siemię lniane i karob.
Dodać cukinię,
zblendowane daktyle, mleko roślinne i olej
kokosowy.
Całość dokładnie
połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt
geste dodać jeszcze nieco mleka.
Foremkę o wymiarach 36x23
lub keksówkę o długości 40 cm wyłożyć pergaminem, wylać
ciasto, wierzch
rozsmarować równomiernie i umieścić w nagrzanym do 180 C piekarniku. Piec 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz