Wrzesień rozpoczynam
przepisem na rewelacyjnie smaczne kotlety z dodatkiem warzywa, które
jednoznacznie kojarzy się wszystkim ze nadchodzącą jesienią
a mianowicie z dynią!
To dość nietypowe
połączenie brokułu, dyni i kaszy jaglanej wyszło nad podziw
smacznie. Istotnym elementem i aromatycznym spoiwem okazał się w
tym przypadku dodatek świeżego lubczyku i majeranku, który w
ciekawy sposób podkreślił smak dyni a zarazem zneutralizował
nieco specyficzny i charakterystyczny zapach brokułu. Po upieczeniu
kotlety są chrupiące, natomiast środek pozostaje pulchny i nie
przesuszony! Zapraszam do degustacji wszystkich smakoszy warzywnych
kotletów.
Do dzieła!
Do dzieła!
Składniki:
1 mały brokuł
1 szklanka tartej dyni
1 szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
1/2 szklanki mąki zwykłej
lub z ciecierzycy
1/2 szklanki bułki tartej
(opcjonalnie)
1/2 łyżeczki majeranku
garść posiekanego
świeżego lubczyku lub pietruszki
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kasze jaglaną przesypać
na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka,
posolić, zalać dwoma szklankami zimnej wody i ugotować do
miękkości.
Brokuł umyć, oddzielić
różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 7 min.
Odcedzić, przestudzić, a
następnie drobno pokroić.
Do miski przełożyć
ostudzoną kaszę, pokrojony brokuł, startą dynię, mąkę,
bułkę tartą, posiekaną cebulę i zieleninę. Całość doprawić
solą i pieprzem.
Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jeśli masa będzie zbyt
sucha dodać trochę bulionu lub wody.
Z gotowej masy formować
średniej wielkości kotlety, obtaczać w otrębach lub bułce
tartej.
Smażyć na patelni w
niewielkiej ilości tłuszczu lub piec w piekarniku w temperaturze
180C przez 40 min.
Idealny skład! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - www.jedzrosliny.blogspot.com