poniedziałek, 26 października 2015
SAMBAR - INDYJSKA ZUPA Z DYNI I SOCZEWICY
Wraz z nadejściem jesieni przyszedł czas na smaczną, pożywną i aromatyczną zupę z dyni i soczewicy w nowej, zupełnie innej i bardzo smacznej odsłonie. Soczewicę przyrządzam często, niezależnie od pory roku. Jesienią i zimą najczęściej w postaci gęstych zawiesistych i rozgrzewających curry, natomiast latem w formie lekkich sałatek i delikatnych kremów. Jednak jak do tej pory soczewicy w takiej wersji smakowej na blogu jeszcze nie było. A to za sprawą aromatycznej orientalnej indyjskiej przyprawy Sambar masali. Szczypta mixu dodana do potrawy nadaje jej ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Przyprawa kryje w sobie mieszaninę umiejętnie dobranych a następnie uprażonych przypraw. Zawiera między innymi: nasiona kolendry, gorczycy, kminek, papryczki chili, liście curry, kumin i asafetydę. Śmiało mogę powiedzieć, że Sambar Masala zaraz po Garam Masali to jedna z najsmaczniejszych przypraw, które do tej pory miałam okazję spróbować. Jeśli będziecie mieli ochotę przyrządzić ją własnoręcznie służę wypróbowanym przepisem, który udostępnię w następnym wpisie.
Składniki:
400 g ugotowanej soczewicy
150-200 g dyni
1 puszka mleka kokosowego
1 średnia marchew
1 cebula
400 g pokrojonych pomidorów (mogą być konserwowe)
600 ml bulionu warzywnego lub wody
100 g fasolki szparagowej (mrożona lub z puszki)
1 1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
2 cm świeżego imbiru
1 płaska łyżka Sambar masala
świeża kolendra lub pietruszka
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać sambar masalę i kumin, podsmażyć kilka sekund mieszając aby przyprawa się nie przypaliła.
3. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, kurkumę, smażyć około 5 minut, a następnie podlać całość dwiema chochlami bulionu. Przykryć i dusić do miękkości.
4. Dodać soczewicę, pokrojone pomidory, mleko kokosowe i resztę bulionu.
5. Całość gotować przez 10 minut na wolnym ogniu.
6. Gotową potrawę posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Etykiety:
bakłażan,
bulion warzywny,
cebula,
dynia,
fasolka szparagowa,
imbir,
kolendra,
kumin,
kurkuma,
marchew,
mleko kokosowe,
natka pietruszki,
olej,
pieprz,
pomidor,
sambar masala,
soczewica,
sól
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne danie, pełne smaków i świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń