Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na smaczne bezglutenowe mini placuszki z soczewicy. Przepis jest uniwersalny ponieważ placki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W tym drugim przypadku mogą spełniać funkcję przekąski np. mini tacos. Wszystko zależ od indywidualnych upodobań kulinarnych i kreatywności kucharza. Osobiście najczęściej podaję je na zimno z hummusem paprykowym i dodatkiem świeżych sezonowych warzyw. Placki są bardzo syte, kilka sztuk zaspokaja poczucie głodu na wiele godzin. Zapraszam!
Składniki:
1 szklanka ugotowanej lub konserwowej soczewicy
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka tymianku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera.
2. Gotową masę odstawić na 10-15 minut.
3. Następnie na maszynce do pieczenia naleśników lub patelni smażyć z dwóch stron małe placuszki.
4. Gotowe przechowywać najlepiej w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Swietne te placuszki, idealne na ciekawa przystawke ;)
OdpowiedzUsuńGenialne te placuszki. Idealne na przyjęcie ;) nawet dla wybrednych gości!
OdpowiedzUsuńGenialne te placuszki :)
OdpowiedzUsuń