sobota, 24 października 2015

JAGLANA BAJADERKA



   Bajadera, Bajaderka, kartofelek lub ziemniaczek - wszystkim dobrze znane ciastko z odpadów cukierniczych. Niezbyt apetycznie i zachęcająco to brzmi, ale w rzeczywistości jest naprawdę smaczna. Osobiście takiej sklepowej bajaderki nigdy nie próbowałam, ale te domowe i owszem, bardzo lubię.
   Do zrobienia moich bajaderek wykorzystuję bakalie, dodaję kaszę jaglaną, karob, laskę wanilii, masło kokosowe i od czasu do czasu dla urozmaicenia niewielką ilość ciastek (najlepiej z płatków owsianych lub pełnoziarnistych) w wersji bezglutenowej ciastka można pominąć.
   Przygotowanie jaglanych bajaderek nie wymaga wielkiego nakładu czasu ani  wysiłku a są naprawdę wyśmienite. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki karobu
4 łyżki syropu klonowego
150 g gorzkiej czekolady
1 szklanka różnych bakalii
4 łyżki masła kokosowego
2 łyżki amaretto
laska wanilii lub świeżo starta skórka z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

1.Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami mleka roślinnego, dodać laskę wanilii i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

2. Przestudzoną kaszę wsypać do miski, dodać posiekane bakalie, karob, syrop klonowy, masło kokosowe, amaretto i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wszystko dokładnie połączyć.

3. Z gotowej masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które  możecie obtoczyć np. w wiórkach kokosowych  lub płatkach migdałów.

4. Gotowe odstawić do lodówki na 2 godziny.


3 komentarze: