sobota, 3 października 2015

BEZGLUTENOWE PAKORY Z DYNIĄ




Pakory co prawda pojawiły się  na blogu już jakiś czas temu, jednak w takiej odsłonie maja dzisiaj swój debiut. Do tej pory nie miałam okazji próbować pakory z dodatkiem dyni, więc byłam bardzo ciekawa ich smaku. Ponieważ wiem z doświadczenia, że dynia doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami (przykładem tego może być chociażby ostatni przepis na ragout dyniowe), więc i w tym przypadku intuicja mnie nie zawiodła - dyniowe pakory udały się doskonale. Na wierzchu pokryte chrupiącą skórką natomiast w środku miękkie i aromatyczne. Podałam je z sosem pomidorowo-dyniowym i chlebkiem naan. Doskonale smakują także z ryżem basmati.


Składniki:

2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki wody lub bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku ( opcjonalnie)
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka ostrej papryki
2 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać starta dynię, posiekaną cebulę, przyprawy, utarty imbir, mąkę z ciecierzycy, wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić na 10 minut.
2. Następnie formować z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
3. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
4. Gotowe układać na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


3 komentarze:

  1. świetne danie! z przyjemnością zjadłabym dynię z nutą indyjskich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam! Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń