Pyszne, pięknie pachnące dojrzałymi jabłkami i cynamonem bez dodatku mąki. Owoce upieczone pod chrupiącą pierzynką mieszaniny płatków owsianych, migdałów i sezamu rozpływają się w ustach. Jabłkowo-bananowe crumble doskonałe nadaje się na jesienny podwieczorek podane z filiżanką kawy lub herbaty.
Składniki:
4 duże jabłka
4 dojrzałe banany
100 g masła kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru jasnego trzcinowego, zmielonego
50 g płatków owsianych zmielonych
50 g drobno zmielonych migdałów
100 g prażonego zmielonego sezamu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Masło kokosowe, sól, zmielone płatki owsiane, mąkę migdałową i sezamową wymieszać widelcem lub palcami tak aby powstała kruszonka. Odstawić do lodówki.
3. Jabłka i banany obrać następnie pokroić na grubsze kawałki.
4. Posypać cynamonem, skropić sokiem z cytryny.
5. Owoce ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub w małych ceramicznych foremkach żaroodpornych, posypać kruszonką.
6. Piec ok. 25 minut, aż kruszonka się zrumieni.
ten podwieczorek mogłabym równie dobrze zjeść na śniadanie, obiad, kolacje!! <3 :D
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda to po prostu rewelacyjnie! :) Cieszy oczy
OdpowiedzUsuńKocham crumble! Pycha :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd przyznać ale chyba nigdy nie jadłam takiego crumble :)
OdpowiedzUsuń