sobota, 27 czerwca 2015

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z KASZĄ JAGLANĄ I BOBEM



 Zapiekanego bakłażana przyrządzałam na wiele sposobów: z ryżem, z ziemniakami, serem... jednak z kaszą jaglaną i bobem posmakował mi najbardziej. Po upieczeniu jest delikatny i aksamitny,  wierzch delikatnie przypieczony i chrupiący, natomiast w środku kasza jest sypka i aromatyczna. Zapraszam do degustacji!

Składniki:

2 - 3 średnie bakłażny
1 szklanka kaszy jaglanej (ugotować w dwóch szklankach posolonej wody)
1 szklanka bobu gotowanego
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
garść posiekanej kolendry
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, delikatnie posolić i odstawić na 10 minut. Powstały nadmiar wody usunąć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę marchew a także  miąższ z bakłażanów i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać ugotowany bób i kaszę jaglaną. Całość przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napełnić połówki bakłażanów, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Kasza jaglana i bób? Mnie to pasuje! Uwielbiam takie bogate połączenia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z zaproszenia i częstuję się takim pysznym kąskiem :-)

    OdpowiedzUsuń