sobota, 6 czerwca 2015
MINI BURGERY Z SOCZEWICY Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI
Od dawna miałam ochotę na kotlety z soczewicy z kaszą gryczaną i warzywami, bardzo lubię takie połączenie. Kasze gotuję na sypko, następnie na patelni wok bardzo krótko podsmażam warzywa np. paprykę, kabaczka, bakłażana, łączę z mini kotletami i podaję w formie dania stir fry.
Przygotowanie kotletów zabiera trochę czasu (chyba że użyjecie soczewicy konserwowej), ale można zrobić większą ilość i zamrozić. Warto, bo są naprawdę smaczne i w razie potrzeby zawsze możemy rozmrozić, podgrzać, przygotować do tego ryż, kaszę lub makaron i gotowe.
Składniki:
400 g soczewicy
6 łyżek mąki razowej lub z ciecierzycy
2 cebule
1 średni seler
4 średnie marchewki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka passaty pomidorowej
sok z połówki cytryny
garść siekanej natki kolendry lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
otręby
Sposób przygotowania:
Soczewicę namoczyć (najlepiej przez całą noc), następnie przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, posolić, dodać 1/2 łyżeczki kuminu , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości 30-40 minut.
Warzywa - marchew, seler i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać kumin i paprykę. Lekko podsmażyć. Następnie dodać warzywa, delikatnie posolić i smażyć przez około 5 minut.
Ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną soczewicę przekręcamy przez maszynkę lub blendujemy, dodajemy przestudzone warzywa, mąkę, passatę pomidorową, sos z cytryny i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 do 40 minut w temperaturze 180 C, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie dosyć, ze kotlety smaczne to jeszcze przepysznie podane :)
OdpowiedzUsuńKotlety z soczewicy! Musiały być pyszne, a w dodatku podane w tak cudownym otoczeniu zieleni :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kotletów z soczewicy - czas nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kotlety, wyobrażam sobie jak muszą smakować, pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kotlety, wyobrażam sobie jak muszą smakować, pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie :>
OdpowiedzUsuńSwego czasu też robiłem takie coś z soczewicy :-).
OdpowiedzUsuńJakie pyszne burgery. Też czasem robię z soczewicy, ale nigdy nie podawałam ich z kaszą - genialne! ;)
OdpowiedzUsuń