środa, 24 czerwca 2015

KIMCHI JJIGAE - ORIENTALNY KAPUŚNIAK



Dzisiaj coś dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków, koreańska zupa z dodatkiem kimchi i gochujang - ostrej pasty z papryki, ryżu i fermentowanej soi. Zapraszam !


Składniki:

1 szklanka dobrze ukiszonej kimchi
1 łyżeczka pasty gochujang
1 ząbek czosnku
trawa cytrynowa
świeży imbir (ok. 1,5 cm)
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
200 g twardego tofu (opcjonalnie)
1 łyżka soku z limonki
świeży szczypiorek
makaron lub ryż (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy pokrojone kimchi, posiekaną trawę cytrynową, starty imbir, czosnek,  pastę gochujang. Wlewamy szklankę bulionu lub wody i dusimy około 10 minut, aż kapusta stanie się przezroczysta. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu, sok z limonki, posiekany szczypiorek, dopełniamy pozostałą szklanką bulionu i gotujemy całość jeszcze 5 minut.

Zupę podajemy z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz