poniedziałek, 15 czerwca 2015

ORZEŹWIAJĄCE GAZPACHO Z TRUSKAWEK I PIECZONYCH BURACZKÓW



Aksamitne, delikatne i bardzo smaczne. Gazpacho z pieczonych buraków, świeżych truskawek, z odrobiną aromatycznej  bazylii i soku z limonki. Idealna propozycja na upalne dni.


Składniki:

4 średnie buraki
150 g świeżych truskawek
1 średnia cebula
sok z limonki
500 ml wody
świeża bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki myjemy, kroimy wzdłuż, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy i obieramy. Do kielicha blendera wrzucamy umyte i oczyszczone truskawki, pokrojoną cebulę, buraczki, sok z limonki, oliwę, gałkę muszkatołową i sól. Dopełniamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Dokładnie miksujemy tak aby powstała gładka i aksamitna konsystencja. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. Gazpacho podajemy dobrze schłodzone.
                                                           
                                                                                                                             Smacznego !


3 komentarze:

  1. moja miłość do buraków i truskawek jest nieskończona, także od razu wiem, że taki gazpacho trafiło by w moje kubki smakowe :) super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na takie trochę inne gazpacho!

    OdpowiedzUsuń