piątek, 16 października 2015

RUSTYKALNY CHLEB Z OLIWKAMI I TYMIANKIEM



Dzisiaj obchodzimy światowy dzień chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was i prosty i smaczny bochenek z dodatkiem czarnych oliwek i tymianku popularny na Półwyspie Iberyjskim.  Stosowany jest jako element tutejszych tapas podawanych zazwyczaj przed głównymi posiłkami, najczęściej w towarzystwie  sosu allioli. Moim zdaniem smakuje rewelacyjnie przygotowany w bardzo prostej formie, lekko podpieczony i delikatnie polany tylko oliwą z oliwek. Zapraszam do degustacji.


Składniki:

500 g mąki pszennej
370 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 łyżeczka soli
100 g czarnych drobno pokrojonych oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku



Sposób przygotowania:

1. W letniej wodzie rozrobić drożdże z melasą i solą.
2. Do miski przesiać mąkę, wlać rozrobione drożdże z melasą i solą, oliwki oraz roztarty tymianek, a następnie dokładnie wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Gotowe ciasto  uformować na kształt kuli, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 C, w środku umieścić naczynie z gorącą wodą.
5. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i posypaną mąką.
6 Piec 40 minut w temperaturze 220 C. Upieczony chlebek wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.


1 komentarz:

  1. Mmm, musiał smakować wybornie :) Lubię pieczywo z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń