środa, 15 lipca 2015

FASOLKA SZPARAGOWA Z PRAŻONYM SEZAMEM



Bardzo smaczna, ugotowana na parze, chrupiąca i jędrna. Podana z sosem sojowo-sezamowym, a całość obficie posypana sezamem.


Osobiście oprócz sezamu bardzo często dodaję ziarna słonecznika, pestki prażonej dyni i świeże zioła.


Przyrządzona w taki sposób jest doskonałą alternatywą dla osób będących na diecie bezglutenowej a lubiących np. fasolkę w bułce tartej - ta wersja smakiem nieco ją przypomina.


Składniki:

1 kg fasoli szparagowej
1/2 szklanki sezamu

Na sos:

1/3 szklanki oleju sezamowego
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolkę obrać i umyć. Umieścić w parowarze, gotować około 20 minut,  jeśli wolicie miękką - nieco dłużej.

Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy sezam i ostrożnie go podsmażamy tak aby się nie przypalił przez ok. 1-2 min.

Olej sezamowy, sos sojowy, cukier, sok z limonki wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy.

Porcję ugotowanej fasolki polewamy sosem  sojowo-sezamowym i posypujemy prażonym sezamem.

                                                                                                                                  Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja teraz jadam tony fasolki! Zielona najlepsza <3 :)

    OdpowiedzUsuń