sobota, 20 czerwca 2015

WEGAŃSKI OMLET Z KASZY GRYCZANEJ I KAROBU



Dzisiaj przygotowałam dla Was prawdziwą delicję - coś pomiędzy omletem a ciastem z patelni. Smak kaszt gryczanej i karobu tworzy fantastyczne połączenie. Omlet nie jest za słodki, ma ciekawą strukturę, doskonale komponuje się i smakuje z owocami, jogurtem, sosem czekoladowym lub tylko posypany delikatnie cukrem pudrem.

 Można przygotować go na dwa sposoby: wersję  puszystą (biszkoptową) i a'la brownie. Aby uzyskać efekt puszystości należy wodę z ciecierzycy zmiksować ze szczyptą soli i łyżką cukru na piankę, a następnie  delikatnie połączyć za pomocą łyżki z pozostałymi wcześniej zmiksowanymi składnikami. Jeśli wybierzecie wersję a'la brownie  wystarczy wszystko razem zmiksować i gotowe.


Składniki na dwa omlety:

1 szklanka kaszy gryczanej
2,5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki karobu
2 czubate łyżki cukru
0,5 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki  mąki z ciecierzycy
1 łyżka oliwy kokosowej lub oleju
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
laska wanilii
sok z połówki cytryny


Sposób przygotowania:

Do garnka wlać dwie szklanki mleka roślinnego, dodać laskę wanilii, szczyptę soli, wsypać przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.

Wodę z ciecierzycy wlać do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, szczyptę soli i zmiksować - powstanie pianka podobna konsystencją do ubitego białka. Do kielicha blendera wsypać lekko przestudzoną kaszę, karob, mąkę, sok z cytryny, olej, gałkę muszkatołową, cukier, pozostałe mleko  a następnie  wszystko dokładnie zmiksować.  Na końcu dodać ubitą pianę i za pomocą łyżki delikatnie połączyć.

Na rozgrzaną patelnię o średnicy 24 cm wlać łyżkę oliwy następnie  ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć pokrywką i smażyć ok. 15 minut na wolnym ogniu. Podawać lekko  przestudzony.

Smacznego


3 komentarze:

  1. Ale grubasek! O takim omlecie to jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomył! omlet z takimi składnikami nie tylko zdrowy, ale pewnie i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo!!! Niesamowicie się prezentuje! To MUSI być pyszne!!! :)
    Mniam!:))
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń