czwartek, 11 czerwca 2015

CYTRYNOWA TARTA



Orzeźwiająca, smaczna, o pięknym cytrynowym zapachu. Idealny deser na upalne dni.
Cytrynowa tarta to połączenie aromatu świeżej cytryny, aksamitnego jogurtu i domowej granoli.


Składniki:

250 ml jogurtu greckiego
4 świeże cytryny
250 g granoli
100 ml oleju kokosowego
laska wanilii
szczypta kurkumy
5 g agar-agar
1 szklanka cukru trzcinowego lub melasy jasnej


Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie myjemy, kroimy i zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy cukier lub melasę i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie do cytryn dodajemy laskę wanilii, kurkumę i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Studzimy i miksujemy na gładką aksamitną masę. Następnie wlewamy jogurt, rozrobiony w 4 łyżkach zimnej wody agar i ponownie zagotowujemy.

Granolę zmielić w blenderze na mąkę i wlać olej kokosowy. W ten sposób powstanie masa, którą należy wykleić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyklejoną ciastem formę wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Następnie na zastygnięty spód delikatne wylewamy lekko zastygającą masę cytrynowo-jogurtową. Foremkę umieścić w lodówce na minimum 4 godziny.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Koniecznie zrobię, bo ma naprawdę dobry skład.

    OdpowiedzUsuń