sobota, 9 sierpnia 2014

BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI




Ponieważ dawno nie pojawił się tutaj żaden przepis na ciasto uznałam, że pora się z tego wytłumaczyć. Po prostu nie jestem fanką tradycyjnych wypieków.  Jeśli już coś słodkiego ma sprawiać mi przyjemność to niech to będzie delicją zarówno dla duszy jak i ciała. Zamiast kalorycznego i pełnego cholesterolu  ciacha wolę zjeść coś  słodkiego i jednocześnie odżywczego. Najczęściej goszczą u mnie desery  z orzechami, suszonymi i świeżymi owocami z dodatkiem  na sztywno ubitej śmietanki  kokosowej. Natomiast w okresie letnim zajadam się sorbetami i granizados. Jednak dzisiaj zrobiłam odstępstwo i upiekłam typowe ciasto ze śliwkami. Wyszło piękne, aromatyczne, chrupiące z wierzchu, a w środku  wilgotne. To ciasto przerosło moje  oczekiwania. Nie przypuszczałam, że mąka z ciecierzycy tak pięknie się sprawdzi w przepisie na słodko. Podczas pieczenia w  całym domu roznosił się delikatny, subtelny zapach orzechowo-owocowy. Tuż przed pieczeniem foremkę wysmarowałam oliwą i wysypałam mielonym sezamem, co  po upieczeniu nadało wypiekowi dodatkowego smaku gdyż po bokach i na spodzie powstała delikatna, sezamowa, chrupiąca warstewka, która wyjątkowo podkreśla smak ciasta. Zapraszam do wypróbowania tego prostego w wykonaniu i pysznego ciasta.




Składniki:

300 g mąki z ciecierzycy
250 ml mleka roślinnego
180 g cukru trzcinowego
2 banany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
1,5 szklanki pokrojonych śliwek lub innych owoców sezonowych
wanilia lub ekstrakt z kwiatów pomarańczy
szczypta soli




Sposób przygotowania:

W misce łączymy wszystkie produkty suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie w oddzielnym pojemniku miksujemy blenderem mleko, pokrojone banany oraz ocet. Gotowy koktajl wlewamy do suchych składników i dokładnie miksujemy. Foremkę smarujemy oliwą, posypujemy mielonym sezamem, wlewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy:

  1. Ja właśnie dzisiaj robię pierwsze eksperymenty z mąką z ciecierzycy i ogromnie jestem ciekawa efektów :)
    Ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję gin :) Bardzo często używam tej że mąki, ponieważ gotuje zazwyczaj dania kuchni indyjskiej a tam prawie do każdej potrawy dodaje się mąkę soczewicy lub z ciecierzycy :)

      Usuń
  2. Idealne ciasto na tę porę! Śliwki są teraz wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki nadają się doskonale do ciasta lub tarty z mąki z ciecierzycy.

      Usuń
  3. Czy w przepisie nie pominieto czasem tluszczu.
    Zrobilam, ale w srodku troche mi sie nie dopieklo. Ale reszta przepyszna. Prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń