Do
przygotowania tego dania składniki znajdą się na pewno w każdej
lodówce
Risotto
jest bardzo proste i wyjątkowo smaczne!
Wystarczy
przygotować sofrito z cebuli, papryki i pomidorów dodać
aromatyczne zioła, ryż arborio, wymieszać tak, aby ziarenka ładnie
połączyły się z warzywami.
Następnie
całość podlać esencjonalnym bulionem który jak wiadomo jest
sekretnym składnikiem każdego smacznego dania z dodatkiem ryżu.
Kiedy danie
jest już prawie gotowe możecie opcjonalnie można dodać
gorgonzole która dodatkowo urozmaici i wzbogaci smak dania.
Składniki:
1/2 szklanki
ryżu arborio
1 średni
pomidor
1/2 średniej
czerwonej papryki
1 cebula
1 łyżeczka
czerwonej wędzonej papryki
szczypta
kurkumy
500 ml
bulionu warzywnego
1/4 szklanki
białego wina
oregano
50 g sera
gorgonzola
1 łyżka
oliwy
1 łyżka
masła
sól i świeżo
mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i
paprykę obrać i drobno posiekać.
Pomidora
sparzyć obrać ze skórki pokroić w drobna kostkę.
Na patelni
lub w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy dodać pokrojone warzywa ,
dodać łyżeczkę suszonej papryki, oregano, przyprawić solą do
smaku i całość podsmażyć.
Następnie
dodać ryż, starannie wymieszać a następnie całość podlać
bulionem i białym winem.
Gotować a
wolnym ogniu aż ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu
aby się nie przypalił.
Gotowe
risotto zdjąć z ognia, dodać masło
opcjonalnie gorgonzolę odstawić na 2 minuty aby masło i ser się
rozpuścił i jeszcze raz całość wymieszać.
Nie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz