Dzisiejszy
przepis to nie lada gratka dla łasuchów i wielbicieli zdrowych
słodkości.
Ciasto z dodatkiem
marchewki, dzięki której jest wilgotne i sprężyste,
aromatycznych dodatków i oczywiście daktyli, które w tym przypadku
są również naturalnym środkiem słodzącym.
Gotowe ciasto wystarczy
tylko posypać cukrem pudrem lub jeśli wolicie polać czekoladą i
udekorować sezonowymi owocami.
W okresie wakacji
smakowicie komponują się z porcją lodów waniliowych.
Smacznego!
Składniki:
1 szklanka tartej
marchewki
1 1-2 szklanki mąki
orkiszowej
4 wiejskie jaja
1/2 szklanki oleju
1 szklanka daktyli
1 szklanka mleka
roślinnego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii
szczypta gałki
muszkatołwej
Przygotowanie:
Daktyle zalać mlekiem i
odstawić.
Jaja zmiksować za pomocą
blendera z namoczonymi daktylami i olejem na gładko.
W misce połączyć
wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
gałkę muszkatołową i cynamon i stopniowo dodawać na przemian z
utartą marchewką do masy jajecznej.
Na koniec dodać wanilię
i delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
Tortownicę o średnicy 22
cm natłuścić, obsypać otrębami lub bułką tartą, wlać ciasto,
powierzchnię wyrównać za pomocą szpatułki.
Foremkę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 minut do efektu suchego
patyczka.
Wyglada idealnie :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję!😘
UsuńBoskie zdjęcia! )
OdpowiedzUsuńDziękuję!😘
Usuń