W końcu mamy upragnione
wakacje!
Koniec z przesiadywaniem
i praktykowaniem w kuchni.
Teraz każdą wolną
chwilę spędzamy na świeżym powietrzu.
A na naszych stołach będą
królowały dania proste i orzeźwiające, takie jak sałatki i
różnego rodzaju chłodniki.
Aby przygotować smaczne
i ekspresowe danie wystarczy ugotować
nieco więcej ryżu lub kaszy wystudzoną przełożyć do pojemnika i
przechowywać w lodowce a w razie potrzeby niewielkie porcje łączyć
z ulubionymi sezonowymi warzywami lub owocami.
Dzisiejsza propozycja to
właśnie kompozycja dzikiego ryżu, pieczonego tofu i świeżej
figi a całość połączona orzeźwiającym limonkowo-ziołowym
deressingiem.
Zapraszam!
Składniki:
na 2 porcje
1 szklanka ryżu
ugotowanego
1/2 czerwonej cebuli
2 świeże figi
150 g tofu
Kilka grzybów mun
ugotowanych
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka papryki
wędzonej
1/2 łyżeczki skórki
otartej z limonki
2 łyżki oliwy
świeże zioła bazylia,
tymianek
sól i świeżo mielony
pieprz
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę.
Sos sojowy połączyć z
papryką, skórka otartą z limonki, wymieszać z tofu i odstawić na
1 h.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać odsączone i osuszone z marynaty tofu i podsmażyć na
złoty kolor. Oodstawić do wystudzenia.
Oliwę, sok z limonki,
syrop klonowy i szczyptę soli połączyć do uzyskania jednolitego
sosu.
Do miski przełożyć
ugotowany ryż, drobno posiekaną cebulę, usmażone i wystudzone
tofu, polać całość dressingiem doprawić świeżo mielonym
pieprzem i w razie potrzeby solą, delikatnie wymieszać.
Na wierzchu ułożyć
przekrojone na ćwiartki figi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz