Kochani kolejny
rok wspólnych kulinarnych doświadczeń
za nami.
Choć ostatnie miesiące
nie należały do szczególnie aktywnych, to jednak grono osób
zaglądających tutaj sukcesywnie się powiększa.
Dziękuje Wam za wszystkie
Wasze uwagi i komentarze, za te pozytywne jak i te negatywne, które
niejednokrotnie okazywały się bardzo motywujące i konstruktywne.
Cieszę się, że
jesteście ze mną i jestem wdzięczna za wszystko to, co wydarzyło
się i czego miałam okazję doświadczyć przez te mijające 12
miesięcy.
Szczęśliwego Nowego Roku
pełnego miłości, optymizmu i radości.
Składniki na 4 porcje:
3/4 szklanki kaszy
gryczanej nie palonej
2 szklanki mleka
roślinnego
5 daktyli bez pestek
2 łyżki karobu
laska wanilii
szczypta świeżo utartej
gałki muszkatołowej
4 czubate łyżki
mieszanki bakalii lub granoli
szczypta soli
Do
dekoracji (bita śmietana):
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z
cytryny
Do przygotowania bitej
śmietany używamy tylko gęstej część
mleka kokosowego.
Przekładamy
ją do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, sok cytrynowy i
miksujemy kilka minut do uzyskania sztywnej aksamitnej konsystencji.
Pozostałą płynną część
mleka zachowujemy.
Przygotowanie:
Kasze gryczaną wsypać
do garnka, zalać mlekiem, dodać daktyle, laskę wanilii, szczyptę
soli i ugotować do miękkości.
Ugotowaną i przestudzoną
kasze przełożyć do blendera, usunąć laskę wanilii, dodać
karob, pozostałe mleko kokosowe, szczyptę gałki muszkatołowej i
dokładnie zblendować
Na dno szklanki wsypać
porcję bakalii lub granoli, wyłożyć część zmiksowanej na
gładko kaszy gryczanej, a wierzchu deseru udekorować ubitą na
sztywno kokosową śmietanką.
Mniam!! Wygląda na pyszniutki deserek:) ..no i te Twoje fantazyjne dekoracje - uwielbiam!!:) Serdeczności na Nowy Roczek:) Niechaj się dobrze darzy!:)
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńDeser wygląda przepięknie, jak z restauracji :) Szczęśliwego nowego roku :)
OdpowiedzUsuń