Zazwyczaj
w tygodniu przygotowuję hummus według mojego wypróbowanego
przepisu. Do tego celu jak zapewne większość
z Was używam ciecierzycy
konserwowej.
Całą
zawartość słoika wraz z
pozostałymi składnikami umieszczam w blenderze, a dla uzyskania
gładkiej kremowej konsystencji dodaję odrobinę wody.
Ostatnio jednak dokonałam
niesamowitego odkrycia, a
mianowicie aby pasta
wyszła puszysta i aksamitna, wystarczy dodać aquafabę ubitą na
sztywną pianę.
W taki sposób, możecie
przygotować każdą roślinną pastę.
Mus
smakuje doskonale podany tradycyjnie z pieczywem lub, co osobiście
preferuję i polecam, z dodatkiem
pieczonych warzyw.
Składniki:
400 g konserwowej
ciecierzycy
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki pasty tahini
1 płaska łyżeczka
mielonego kuminu
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć.
Uzyskaną wodę (aquafabę)
ubić za pomocą miksera na sztywną pianę.
Ciecierzycę oraz
pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie
zmiksować.
Na koniec do gotowej pasty
dodać aquafabę i jeszcze raz zmiksować.
Hummus przełożyć do
pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce nawet do 7
dni.
Mniam!! Wygląda apetycznie:) ..w sumie to nie jadałam hummusu z warzywami pieczonymi;) kiedyś spróbuję! Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPs ..a tak z całkiem innej "beczki", to polecam kanał Zbigniewa Popko na YT, jest tam wiele wieeele darmowych pomocnych "informacji" i nie tylko:) Wiem, że to, o czym tam mowa nie spasuje każdemu, ale wiem, że jest użyteczne i pomocne w wielu, często dość subtelnych życiowych sprawach.
https://www.youtube.com/user/popkozbigniew/videos