niedziela, 8 stycznia 2017

WYŚMIENITY SERNIK Z ORZECHÓW NERKOWCA I CIECIERZYCY



Orzechy nerkowca są idealnym składnikiem, na bazie którego można przygotować wiele smacznych i ciekawych deserów.
Namoczone i zblendowane w konsystencji są aksamitne i delikatne.
Można je łączyć według uznania z ulubionymi składnikami na wszelkie sposoby, które podpowiada nam wyobraźnia.
Moim nowym smakowym odkryciem, którym chciałabym się z Wami podzielić jest sernik z tychże orzechów i gotowanej ciecierzycy z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i daktyli, którymi w ostatnio nałogowo zastępuję cukier.
Jak już wcześniej wspomniałam sernik posiada kremową i plastyczną konsystencje, która pozwala na dowolną, nawet najbardziej fantazyjną formę prezentowania deseru.


Składniki:

300 g namoczonych orzechów nerkowca
300 g ciecierzycy konserwowej
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka namoczonych daktyli bez pestek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli

na spód:

150 g herbatników
50 g orzechów włoskich
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.


Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, a następnie wykleić równomiernie dno mieszanką ciastek, orzechów, siemienia i sezamu.
Do kielicha blendera wsypać ciecierzycę, odsączone orzechy nerkowca, daktyle razem z wodą, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, sól i całość dokładnie zmiksować.
Następnie masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco :) Ja jeszcze nie robiłam nigdy sernika z nerkowców, ale pewnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ta konsystencja :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. z takiej mieszanki składników musiało powstać coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nerkowce uwielbiam i daktyle również:) myślę sobie, że taki sernik by mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń