Orzechy nerkowca są
idealnym składnikiem, na bazie którego można przygotować wiele
smacznych i ciekawych deserów.
Namoczone i zblendowane w konsystencji są aksamitne i delikatne.
Można je łączyć według
uznania z ulubionymi składnikami na wszelkie sposoby, które
podpowiada nam wyobraźnia.
Moim nowym smakowym
odkryciem, którym chciałabym się z Wami podzielić jest sernik z
tychże orzechów i gotowanej ciecierzycy z dodatkiem niewielkiej
ilości oleju kokosowego i daktyli, którymi w ostatnio nałogowo
zastępuję cukier.
Jak już wcześniej
wspomniałam sernik posiada kremową i plastyczną konsystencje,
która pozwala na dowolną, nawet najbardziej fantazyjną formę
prezentowania deseru.
Składniki:
300 g namoczonych orzechów
nerkowca
300 g ciecierzycy
konserwowej
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka namoczonych
daktyli bez pestek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu
wanilii
szczypta soli
na spód:
150 g herbatników
50 g orzechów włoskich
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 26
cm wyłożyć papierem, a następnie wykleić równomiernie dno
mieszanką ciastek, orzechów, siemienia i sezamu.
Do kielicha blendera
wsypać ciecierzycę, odsączone orzechy nerkowca, daktyle razem z wodą, sok z
cytryny, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, sól i całość dokładnie zmiksować.
Następnie masę wyłożyć
na wcześniej przygotowany spód.
Gotowe ciasto
wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wygląda zachęcająco :) Ja jeszcze nie robiłam nigdy sernika z nerkowców, ale pewnie kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńAch ta konsystencja :) Pycha!
OdpowiedzUsuńz takiej mieszanki składników musiało powstać coś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńnerkowce uwielbiam i daktyle również:) myślę sobie, że taki sernik by mi posmakował:)
OdpowiedzUsuń